alulfizetett, szakma, munka, fizetés
Fotó: Freepik

Alulfizetett szakmák – ők még irigyelhetik is a tanárokat

blank
blank

H I R D E T É S

A tanártüntetések kapcsán a napokban szinte mindenki értesülhetett arról, hogy mennyi pénzt keresnek a pedagógusok. Az alulfizetett foglalkozások rétegét azonban korántsem csak ők képviselik.

A KSH 2021. évi adati alapján utánajártunk annak, hogy milyen – sokszor diplomát igénylő – foglalkozások vannak, ahol hasonló, vagy még rosszabb a helyzet, mint a tanárok esetében. Elöljáróban annyit megállapíthatunk, hogy a színészek, a könyvtáros-informatikusok, az ifjúságsegítők, vagy a látszerészek számára kifejezetten előrelépést jelentene Magyarországon a tanári fizetés.

A tanárok fizetése

Számos értelmiségi, diplomát igénylő foglalkozás mozog a tanári fizetések szintjén, számos esetben rosszabbul keresnek, mint a pedagógusok. A KSH adatai szerint egy középiskolai tanár pályája során átlagban 454 ezer bruttót keres, 30 éves korig az átlagkereset 314 ezer bruttó. Általános iskolai tanár- tanító 390 ezer bruttót kap átlagban minden korcsoportot beleszámítva, kezdőként viszont csak 273 ezer bruttót vihet haza. 

A levéltárosok bére

A levéltárosok a statisztikák szerint a középiskolai tanárok és az általános iskolai tanárok-tanítók között helyezkednek el kereset szempontjából, az összes korcsoport átlaga 422 ezer bruttó, pályakezdőként 349 ezer bruttót keresnek. A levéltárosokhoz hasonló kereseti szinten vannak a színészek, akik 30 éves korukig átlagban bruttó 350 ezer forintot, egész pályafutásuk során pedig átlagban 420 ezer bruttót kapnak. Az általános iskolai tanítók-tanárok szintjét sem ütik meg kereset szempontjából a könyvtáros – informatikusok, akik 30 éves korukig átlagban 289 ezer 825 forint bruttót keresnek, később valamennyi korosztály átlagát tekintve 337 111 bruttó a fizetésük.

A szociális szféra

És még néhány példa az alacsony bérekre: a társadalom működése szempontjából nélkülözhetetlen szociális gondozók, szakgondozók valamennyi korcsoport átlagát figyelembe véve mindössze 307 ezer bruttót keresnek havonta pályájuk során, hasonló a helyzet az ifjúságsegítőkkel, akik átlagban 304 ezer bruttót keresnek. Meglepően alacsony fizetést mutat a KSH a látszerészek esetében is, akik  valamennyi korcsoport átlagát számítva 265 ezer forint bruttót visznek haza.

A KSH foglalkozás szintű keresetstatisztikájában mintegy 90 olyan szakma szerepel, melynek átlag bruttó keresete nem éri el a 300 ezer forintot. Vannak meglepő adatok, például meglepően keveset keresnek a fogtechnikusok (átlagosan bruttó 253 016 forintot), de az alulfizetett szakmák listájára felkerültek a kamionsofőrök is, pedig óriási a hiány belőlük. A KSH összesítése szerint átlagosan mégis csak bruttó 277 932 forintot keresnek.

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S