TOP 12 állati karrier
TOP 12 állati karrier. Lassie, rex, willy és a többiek.

TOP 12 állati karrier

blank
blank

H I R D E T É S

Íme a TOP 12 állati karrier! Az állatok nem csak a természet csodái és az ember leghűségesebb társai, hanem gyakran a social media és a történelem meghatározó alakjai is. Egyesek hősként, mások inspirációként, vagy akár ikonként kerülnek az emberi történetek középpontjába. Képesek arra, hogy megérintsék az emberek szívét, megváltoztassák a tudományt, vagy akár történelmet írjanak.

Hogyan fogad a céged, amikor új kihívások elé nézel?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Ismerjétek meg a világ valószínűleg 12 legállatibb karrierjét. Bemutatjuk, hogyan váltak igazi sztárokká, hősökké és legendákká.

12. Mike

Az LSU valódi tigris kabalája

blank
Forrás: https://time.com/4527428/lsu-tiger-mascot-mike-vi-died/

Az LSU (Louisiana State University) nem csak egy tigrisjelmezbe bújt diákkal büszkélkedhet, hanem van egy igazi élő tigrisük is, aki a csapat kabalája. Mike, korábban Roscoe néven ismert, nem egy átlagos tigris. Egy 15 000 négyzetméteres, 3 millió dollár értékű birodalmon uralkodik, amelyben vízesés és tó is található. És ha nem tudsz személyesen ellátogatni hozzá, az online Tigercam-en keresztül is megcsodálhatod.

De Mike nem csak a ketrecében lustálkodik. Ha meccsnapon úgy érzi, beleveti magát a tömegbe, akkor egy ketrecben, amit szurkolók húznak, körbevonul a stadionban, majd az ellenfél öltözője előtt áll meg. Az ellenfél játékosainak el kell sétálniuk mellette, mielőtt a pályára lépnének….Mike nagyon is tudja, hogyan lehet megfélemlíteni az ellenfelet!

Az LSU futballcsapata nem véletlenül sikeres; van egy tigrisük, aki komolyan veszi a “hazai pálya” előnyét!

11. Rob

Az ejtőernyős hős kutya?

blank
Forrás: https://www.pdsa.org.uk/supporter-journey/ve-day-2020/robs-story

A Dickin-érem, a hősiesség legmagasabb állati elismerése, 1943-ban született és azóta is a legbátrabb állatoknak adják. A kezdeti években 54 állat kapta meg, közülük 18 kutya.

A Shropshire-i farmon felnőtt Rob-ot 1942-ben sorozták be az elit Különleges Légi Szolgálathoz (SAS). Három évvel később Londonban hősként ünnepelték, mert 20 ejtőernyős ugrásban vett részt Olaszországban és Észak-Afrikában, és még őrszemként is szolgált amíg a katonák aludtak.

Csakhogy ezek a hőstettek sosem történtek meg.

Rob valójában a szállásmester mellett tevékenykedett, és amikor gazdái, Basil és Heather Bayne vissza akarták kapni, az egység nem akart megválni tőle, mert annyira megszerették. Így született meg Rob hősi élettörténete, amit az egység talált ki, hogy megmutassák, mennyire nélkülözhetetlen volt a háborús erőfeszítések során. Gazdái olyan büszkék voltak, hogy a történetet a „Beteg állatok gyógyintézetének” is elmesélték, akik úgy döntöttek, hogy Rob megérdemli a Dickin-érmet.

10. Cairo

blank
Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/news/no-ordinary-dog-true-story-dog-osama-bin-laden-mission/

A négylábú hős, aki Bin Laden után szimatolt és ez Rob sztorijától eltérően valóban meg is történt.

A katonai kutyák nem csak a bombák és veszélyes anyagok észlelésében jeleskednek; egyre többet látnak el harci feladatokat is. És ha van egy kutyus, aki igazán kiemelkedik ebben a szerepkörben, az Cairo, a belga malinois. Ő volt az, aki az Oszama Bin Laden elleni hadműveletben is részt vett.

Cairo nem csak egy átlagos katonai kutya. A küldetés során az volt a feladata, hogy éles orrával felderítse az összes lehetséges bombát, csapdát, vagy akár a rejtekhelyül szolgáló hamis falakat és ajtókat. És mindezt egy helikopter lezuhanása közepette is sikerült teljesítenie.

Miközben az emberi társai a házban voltak, és elvégezték a rájuk bízott feladatokat, Cairo kritikus szerepet játszott a ház környékének biztosításában. Ha valaki megérdemli egy extra adag simogatást vagy egy jó kis hasmasszázst, az kétségkívül Cairo. Ő az a négylábú, aki bebizonyította, hogy az ember legjobb barátja a csatatéren is helyt áll.

9. Jonathan

A teknős, aki a bolygónk rangidős előlénye

blank
Forrás: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2022/01/31/oldest-animal-tortoise-jonathan-/

Jonathan, a világ legidősebb ismert élő állatával, aki már legalább 179 éves! Bár az életkora pontos meghatározása nehéz, egy 1900-ban készült fénykép alapján biztosan állítható, hogy már akkor is legalább fél évszázados volt. A kép a Búr háború idején készült Szent Ilona szigetén, ahol ma is él.

Jonathan nem csak hogy jól bírja az idő múlását, de még mindig tele van élettel. Egyik szemére már nem lát, de ez nem akadályozza meg abban, hogy élvezze az életet öt teknős társával. És ha ez még nem lenne elég, még mindig annyira fitt, hogy fiatalabb nőstények felé is mutat érdeklődést.

Jonathan nem csak hogy túlélte a történelem viharait, de még mindig élvezi az élet apró örömeit. Az ő története nem csak egy évszázadokon átívelő életről szól, hanem arról is, hogy az élet minden korban tartogat számunkra meglepetéseket.

8. Cher Ami

A világhírű postagalamb

blank
Forrás: https://www.historyheroblast.com/historyhero/cher-ami

Az amerikai hadsereg Franciaországban állomásozó jelzőalakulatai egy igazi hőst ünnepeltek az első világháború idején: Cher Ami nevű postagalambjukat. Ezt a kivételes madarat brit tenyésztők adták az amerikaiaknak, és 1918-ban nem kevesebb, mint 12 kritikus küldetést teljesített.

Október 4-én, 1918-ban, az Argonne-i csatában, a helyzet kritikus volt. A saját csapataik tüzet nyitottak rájuk, és Whittlesey őrnagy, az alakulat vezetője, Cher Amit választotta, hogy elvigye az életmentő üzenetet. A madár lábára erősítették az üzenetet, és elindult.

Cher Ami a küldetés során súlyos sebeket szerzett: a mellkasát átlőtte egy golyó, elveszítette az egyik szemét, és az egyik lába is csak lógott. De ő nem adta fel. Megérkezett a célhoz, és az üzenetnek köszönhetően több mint 200 katona élte túl.

Cher Ami hőstette után azonnal orvosi ellátásban részesült. Egy falábat kapott, hogy helyettesítse az elveszítettet. Sajnos, kevesebb mint egy évvel később, a hős galamb elhunyt. De története örökké él, mint az a madár, aki az emberfeletti erőfeszítéssel hősként repült az első világháború égboltján.

7. Marocco

Az elítélt paripa

blank
Forrás: https://www.standard.co.uk/culture/books/the-age-of-the-horse-an-equine-journey-through-human-history-by-susanna-forrest-review-a3368786.html

1591-ben az Egyesült Királyságban egy ló volt a sztár, aki olyan híres volt, hogy még Shakespeare is megörökítette egyik darabjában, az “Elveszett szerelmi fáradságokban”. De Marocco nem volt átlagos ló: érméket számolt a patájával, két- és négy lábon is táncolt, és ha a helyzet úgy kívánta, méltóságteljesen meghajolt a királynő előtt.

Marocco nem csak fizikai trükkökre volt képes; sokan úgy gondolták, hogy látnoki képességei is vannak. A ló lábmozdulataival válaszolt bizonyos kérdésekre, ami olyan messzire ment, hogy boszorkányság vádjával állították bíróság elé. William Bankes, a ló gazdája, szintén a vádlottak padján ült, és mindkettőjüket halálra ítélték.

A drámai fordulat akkor következett, amikor Marocco letérdelt a bíró előtt, mintha élete utolsó esélyét ragadná meg, hogy megmentse gazdáját. A bíró szívét meglágyította a ló gesztusa, és végül mindkettőjüknek kegyelmet adott.

Marocco későbbi sorsa ismeretlen, de egy dolog biztos: gazdája, William Bankes, jól megélt a ló által szerzett bevételekből. Marocco tehát nem csak egy tehetséges állat volt, hanem egy igazi pénztermelő mutatványos is.

6. Dolly

Bárány, aki átírta a tudomány könyvét

Dolly nem csak egy bárány volt, hanem egy tudományos szenzáció, aki új fejezetet nyitott az orvosi kutatásban. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ő volt az első klónozott állat, de a valóságban Dolly volt az első sikeresen klónozott emlős, aki felnőtt sejtből született.

blank
Forrás: https://eu.gainesville.com/story/news/2003/02/15/dolly-the-sheep-is-euthanized/31628268007/

Dolly létrehozása nem kevesebb volt, mint egy tudományos csoda. A Roslin Intézet kutatói számtalan kihívással néztek szembe, mivel a felnőtt sejtekből történő klónozás sokkal bonyolultabb, mint az embrionális sejtekből való. Dolly volt az egyetlen, aki túlélte a 277 kísérletet, és ezzel világszerte hírnevet szerzett.

Dolly nem csak egy állat volt, hanem egy élő laboratórium, amely lehetővé tette a tudósok számára, hogy jobban megértsék a klónozás folyamatát. Az ő létezése megcáfolta azt a nézetet, hogy a klónozott állatok gyorsabban öregszenek és hamarabb halnak meg. Dollynak köszönhetően a klónozási technológiák hatalmas fejlődésen mentek keresztül, és ma már sokkal könnyebb felnőtt sejtekből klónozott állatokat létrehozni.

Dolly tehát nem csak egy bárány volt, hanem egy igazi tudományos hős, aki új utakat nyitott meg a genetikai kutatásokban.

5. Grumpy Cat

blank
Forrás: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jan/25/smile-grumpy-cat-wins-500000-over-copyright-breach

A mogorva világsztár macska

Valójában Tardar Sauce a neve, és egy ritka genetikai rendellenesség, a macskatörpeség miatt néz ki állandóan morcosan. Közel 8 millió rajongója van a Facebookon, és még a New York magazin címlapjára is felkerült. De ez még nem minden: Madame Tussauds viaszfigurája is van!

Grumpy Cat nem csak a közösségi médiában tarol, hanem a televízióban is. Megjelent a Honey Nut Cheerios reklámjában, és még a The Bachelorette és a WWE Monday Night Raw című műsorokban is feltűnt. A TIME magazin is megörökítette, és mindezt a Friskies márka szóvivőjeként érte el, és első osztályú repülőúttal, luxusszállodai szobával, saját franciaággyal és személyi asszisztenssel is kényeztették.

Grumpy Cat nem csak egy aranyos állat, hanem egy igazi social media ikon, aki megmutatta, hogy még egy morcos kifejezés is meghódíthatja a világot.

4. Laika

blank
Forrás: https://www.britannica.com/topic/Laika

Az űr első hőse

Laika, a moszkvai utcákról származó kóbor kutyus, az emberiség történelmében az első élőlény lett, aki az űrbe jutott. A Szputnyik 2 űrszonda, amelyen Laika utazott, sajnos kapkodva készült el, mert Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió akkori vezetője, a bolsevik forradalom 40. évfordulójára, 1957. november 7-re akarta elindítani. Bár hivatalosan azt állították, hogy Laika hat napig élt az űrben, 2002-ben kiderült, hogy a kis hős már sajnos az első néhány órában életét vesztette, túlhevülés és stressz miatt. Laika emlékét azonban Oroszországban egy emléktábla és szobor is őrzi.

3. Rex

A világhírű felügyelő

A TOP 12 állati karrier lista első dobogósa. 1994-ben két osztrák zseni, Peter Hajek és Peter Moser, egy sörözőben ülve találta ki a tévétörténelem egyik legikonikusabb sorozatát. Feldobták, hogy arról szól majd a sorozat, aki először belép a vendéglátóegység ajtaján, aki egy németjuhász kutya volt. Így született meg Rex, azaz Reginald von Ravenhorst, a bűnüldöző eb, aki azonnal szívünkbe lopózott.

A sorozat készítői nem másnak, mint Teresa Ann Millernek, Hollywood egyik legelismertebb kutyatrénerének köszönhetik Rex kiválasztását. BJ, azaz Reginald von Ravenhorst, 17 kölyök közül került ki, és hamar bizonyította, hogy ő az igazi. Még saját dublőre is volt a veszélyesebb jelenetekhez!

blank
Forrás: https://www.cbc.ca/life/pets/does-your-dog-have-what-it-takes-to-be-a-star-1.5332388

A sorozat 1998-ban landolt az egyik hazai kereskedelmi csatornán is és azonnal tarolt.

Érdekesség, hogy Rex ükapja nem más, mint a magyarországi Kántor, aki szintén egy bűnügyi sorozatban tündökölt. Szamos Rudolf, a “Kántor nyomoz” című könyv szerzője szerint a két sorozat között számos hasonlóság található.

A sorozat sikerét jól mutatja, hogy a német juhászkölykök iránti kereslet is megnőtt, sokan még azt is állították, hogy az eladó kutyák Rex vérrokonai.

A sorozat 1994-ben indult és 2015-ig tartott, így Rex elméletileg már 21 éves lenne, ami egy kutya számára igen magas életkor. A készítők ezt sosem magyarázták el, de ki bánja, amikor egy ilyen karizmatikus eb kergeti a gonosztevőket?

Rex nem csak egy tévés karakter, hanem egy jelenség, aki generációkat kötött a képernyőkhöz. Az ő története nem csak a bűnüldözésről szól, hanem arról is, hogy egy kutya hogyan válhat a család és a közösség szerves részévé.

2. Keiko, ismertebb nevén Willy

Az Orca-k influencere

Keiko, vagy ahogy sokan ismerik, Willy, nem csak egy filmsztár volt; ő egy generáció szívét rabolta el. A “Szabadítsátok ki Willy-t” című film 1993-as premierje után azonnal ikonná vált, és a mozi csak az első hétvégén közel 8 millió dollárt termelt, végül pedig globálisan 153 millió dollárt.

blank
Forrás: http://www.espolarte.com/keiko.htm

Keiko 1977 körül látta meg a napvilágot és már gyermekkorában, négy társával együtt, fogságba esett. Egy izlandi telepen töltött három évet, mielőtt egy kanadai állatkert, a Niagara Falls megvásárolta 1982-ben. Bár próbálták trükkökre tanítani, Keiko nem volt egy született showman, ezért 1985-ben továbbadták egy mexikóvárosi állatkertnek, a Reino Aventura parknak. Itt kapta meg a “Keiko” nevet, ami “szerencsés” jelentésű.

Keiko élete 1992-ben vett igazán izgalmas fordulatot, amikor a Warner Bros megválasztotta őt a “Szabadítsátok ki Willy-t” című film főszerepére. A film sikere után az emberek ráébredtek, hogy Keiko valóságos életkörülményei sem sokkal jobbak, mint a filmi karakteré. Így jött létre a Free Willy Alapítvány, amelyhez a Warner Bros is hozzájárult 4 millió dollárral. Keiko 1995-ben az alapítvány tulajdonába került és egy új, emberi beavatkozástól mentes otthont kapott Newportban.

1998-ban Keiko visszatért Izlandra, ahol egy tengeri karámban és a Klettsviki-öbölben úszkálhatott. Gondozói reménykedtek, hogy csatlakozik egy vad delfincsoporthoz, és ez 2002-ben meg is történt. Keiko az Atlanti-óceán felé vette az irányt, de végül Norvégiában kötött ki.

Norvégiában Keiko hatalmas népszerűségnek örvendett, de már nem engedték a turisták közelébe. 2003-ban, 26 éves korában tüdőgyulladásban elhunyt. Bár a norvég szabályok szerint a tengerbe kellett volna süllyeszteni, Keikót a tengerparton temették el.

1. Lassie

A kutyahős, akinek neve mindenhol ismert

Az ikon, aki nemcsak könyvlapokon, de filmvásznon és képernyőn is hőstetteket visz véghez. Eric Knight klasszikus regénye, a “Lassie hazatér” alapján számos film, sorozat, rádióműsor és még képregény is született. De ki volt az igazi Lassie?

blank
Forrás: https://variety.com/2020/film/global/global-screen-lassie-come-home-to-more-than-44-countries-1203507385/

A kutyaszínész, aki mindenkit levett a lábáról: Pal

Az első Lassie-filmben egy kan kutyát, Pal-t választották a főszerepre, több mint 300 jelölt közül. Bár a “lassie” szó skótul “kislányt” jelent, és a karakter nőnemű, mégis Pal kapta a szerepet, mert a szuka kutya éppen nagyon vedlett.

A Hollywoodi Kutyaguru: Rudd Weatherwax

Pal sikerének kulcsa Rudd Weatherwax, a legendás kutyatréner volt, aki nem csak Pal-t, de az őt követő hat generációs “Lassie”-t is képezte. Weatherwax úgy szerette, hogy Pal-t saját kertjében temette el, amikor 1958-ban elhunyt.

Csillagok között

Pal nem csak egy átlagos filmsztár volt; olyan hírességekkel is találkozott, mint Marilyn Monroe. Sőt, még a hollywoodi hírességek sétányán is megörökítették egy csillaggal. Méltán kapta meg a TOP 12 Állati karrier listában az No.1 pozíciót.

A karrierút:

Regény

Lassie hazatér (1940) Eric Knight regénye

Manga

Lassie (2001) manga

Mozifilmek

Lassie hazatér (1943) amerikai film

Lassie fia (1945) amerikai film

Lassie bátorsága (1946) amerikai film

Lassie kihívása (1949) amerikai film

Lassie nagy kalandja (1963) amerikai film

A varázslatos Lassie (1978) amerikai film

Lassie (1994) amerikai film

Lassie (2005) amerikai-francia-ír-angol film

Lassie hazatér (2020) német film

Tévéfilmsorozatok

Lassie (1954) televíziós filmsorozat

Lassie és a mentőcsapat (1972) amerikai televíziós rajzfilmsorozat

Lassie (1996) japán televíziós animesorozat

Lassie (1997) kanadai televíziós filmsorozat

Az új Lassie (2002) amerikai televíziós filmsorozat

Lassie és barátai (2014) televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat

Szerző: Tarnai Attila

H I R D E T É S