blank

„Otthonról dolgozik” vagy a „munkájában él”? Hogyan maradhatunk egészségesek a távmunkában?

blank
blank

H I R D E T É S

2020 lassan a végéhez közeledik, sok munkavállalónak jelentett hosszú, nehéz erőfeszítést eljutni idáig. Visszatekintve az évre sokan alig várják, hogy búcsúzhassanak tőle. A természeti katasztrófáktól a globális járványokig, a gazdasági összeomlásokig és a társadalmi elszigeteltségig – láttunk mindent idén. És bár számos kihívás, amellyel szembesültünk, fizikailag megterhelő volt, a legnehezebben legyőzhető akadály a mentális teher volt.

A mentális jólét mindig is fontos kérdés volt a HR vezetők számára, azonban sok vállalkozás csak most ébredt rá ennek szükségességére.  A COVID-19 ráirányította a figyelmet arra, hogy a mentális jólét, a munkavállalók pszichológiai egészségébe való befektetés nem „örömszerzés”, hanem elengedhetetlen kérdés, amit komolyan kell venni.

“A munka és a magánélet egyensúlya a modern munkavállaló szent grálja” – mondta Dr. Cortland Dahl a Centre for Healthy Minds szakértője a HRD-nek nyilatkozva.  

Évtizedek óta kutatják, hogy lehet megfelelni mind a munkában és a magánéletben úgy, hogy a mentális egészséget is fenntartsák. Manapság a fő kérdés az lett, hogy azok, akik otthoni munkát végeznek, hogy találhatják meg ezt az egyensúlyt a virtuális világ és az otthon között

„Az az előny, hogy képesek vagyunk könnyen összekapcsolódni a virtuális térben – annak ellenére, hogy egyre izoláltabban létezünk -, elhomályosíthatja a határt a munkaidő és a szabadidő között.  A legmegterhelőbb érzés az, amikor úgy érezzük, hogy „a munkában élünk”.- mondja Dr. Dahl.

“Ahogy Dr. Richard Davidson, a Centre for Healthy Minds alapítója rámutat:” az agy egy szokásgép. Az a szokása, hogy mintákat tanuljon … Ha ugyanazt a tevékenységet végezzük újra és újra, az agy áramköre megváltozik, hogy jobb legyen az adott tevékenységben. Minél több az ismétlődés, annál erősebbek lesznek ezek az áramkörök. Az agy tapasztalatból tanul. Rajtunk múlik, hogy eldöntsük, mire tanítsuk. Hagyhatjuk, hogy a körülöttünk lévő erők alakítsák a működését, vagy dönthetünk úgy, hogy az egészségre és kiegyensúlyozottabb életre fókuszálunk.”

A távmunkának megvannak az előnyei – és a legtöbb vállalkozás nem élte volna túl a jelenlegi válságot -, de káros hatással is lehet a pszichológiai egészségre, ha helytelenül műveljük.

blank

Hogy védhetjük magunkat a távmunkában:

  1. Hozzon létre otthon egy külön munkaterületet

“Ha nincs elég hely, használhatunk olyan tárgyakat, amik jelzik, hogy ez munkaterület”

  • Tartson rendszeres szüneteket a nap folyamán

„Tudatosan időzítsük a munka és a pihenő hosszát. Akár meditálhatunk is a szünetekben.”

  • Építsen be a napjába valódi mozgást

„Beépíthetünk kis sétákat, levegőzéseket a pihenőidőbe.”

  • Keressen olyan örömforrásokat, amelyek nem kötődnek a munkához

„Az otthoni munkavégzés során könnyű belekerülni egy olyan rutinba, ahol közvetlenül a munkából megyünk aludni, majd ébredés után egyből dolgozni kezdünk.”

A Digital Ocean nemrégiben készített jelentése szerint a távmunkában dolgozók 82% -a úgy érzi, hogy „kiégett” – további 40% -uk azt állította, hogy több munkára kényszerülnek, mint az irodai kollégák.

#tavmunka #mentalis egeszseg #kieges #pszichologia

H I R D E T É S