Friends outside at the coffee shop

Könnyítések és lehetőségek a SZÉP kártya használatában

blank
blank

Az év végéig szabad az átjárás a Szép-kártya egyes alszámlái között, így mintegy egymillió munkavállaló bármelyik Szép-kártya zsebből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért. A 2021. január 1. és június 30. között a SZÉP-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget nem terheli szociális hozzájárulási adó, csupán 15% személyi jövedelemadó. Tehát érdemes a munkáltatóknak a SZÉP kártyára utalniuk.

A juttatás a következőképpen alakul zsebenként:

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

A 2021. január 1. és 2021. június 30. között a SZÉP-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget nem terheli szociális hozzájárulási adó, csupán 15% személyi jövedelemadó.

2021. január 1. és 2021. június 30. között az éves rekreációs keretösszeg:

  • költségvetési szerv munkáltató esetén évi 400 ezer forint
  • más munkáltató esetében évi 800 ezer forint.

A munkáltató akár a kedvezményes szociális hozzájárulási adómentes időszak alatt (azaz június 30-ig) kifizetheti a dolgozó teljes egész éves SZÉP kártya keretét. Ez azt jelenti, hogy kedvezményes adózással tudja a dolgozót javadalmazni.

Az év végéig szabad az átjárás a Szép-kártya egyes alszámlái között, így mintegy egymillió munkavállaló bármelyik Szép-kártya zsebből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért.

A Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható. A járványhelyzet alatt eddig nem használt szálláshely, vagy a szabadidő zsebből lehet vendéglátásra is költeni.

A Szép-kártya zsebei közti átjárhatóság gyakorlatilag egy kettő az egyben intézkedés: nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is.

A vállalkozások, aki a nehéz helyzetben talpon akarnak maradni, egyre inkább nyitnak a SZÉP kártya felé, és egyre több az elfogadó helyek száma, ezzel is élénkítve a forgalmukat és a gazdaságot.

Természetesen foglalás vagy fogyasztás előtt mindenképp érdeklődjünk, hogy az adott egység SZÉP kártya elfogadó hely-e.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#szepkartya #turizmus #vendeglatas #penzugy #berenkivulijuttatas