blank

100 milliárdos lett a „Munkahelyvédő” pályázat

blank
blank

Közép-Magyarországra is kiterjesztette a kormány munkahelyvédő pályázatot, mely a dolgozói létszám bővítéséhez, átképzéséhez, megtartásához nyújt többek között támogatást. A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A strukturális változásokhoz való alkalmazkodás segítése” című felhívás keretösszege 5 milliárd forintról 100 milliárd forintra emelkedett.

A felhívás célja, hogy a létszámleépítések kezelése mellett a munkáltatók segítséget kapjanak a munkaerő felvételéhez, megtartásához, a várhatóan csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók képzéséhez, átképzéséhez még a munkaviszony megszűnését megelőzően az újbóli elhelyezkedés segítése, a munkanélkülivé válás megelőzése érdekében.

A konstrukció finanszírozása az Nemzeti Foglalkoztatási Alap (NFA) előfinanszírozási rendszerén keresztül történik. Az előfinanszírozási előirányzat e projekt tekintetében egy opcionálisan lehívható pénzügyi alapot képez, amelynek terhére a felmerülő támogatási igények gyorsan kielégíthetők az Irányító Hatóság támogatói és kötelezettségvállalási döntését követően.

Az alábbi célokra igényelhető:

  • létszámleépítések megelőzése és kezelése;
  • strukturális vagy technológiai változásokkal érintett munkavállalók képzése;
  • regisztrált álláskeresők felvétele esetén a munkahelyi betanítás támogatása;
  • egészségügyi veszélyhelyzettel összefüggő csökkentett munkaidőhöz kapcsolódó bértámogatás.

A rendelkezésre álló tervezett keretösszegből 27,8 milliárd forint jut Közép-Magyarországra, ez az összeg tehát Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programhoz (VEKOP) tartozik, 72,2 milliárd forint pedig felzárkózó régiókra. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Forrás: kavosz.hu

#munkahelymegorzes #jarvany #palyazat #munkaero #letszamleepites #allakereso #bertamogatas