Álláskeresés
Álláskeresés nehézségei

4 lépés, hogy igazán sikeres legyen az álláskeresés

blank
blank

Az álláskeresés sokszor olyan, mintha egy labirintusban navigálnál. A megfelelő eszközökkel és egy kis szervezettséggel viszont zökkenőmentes és céltudatos kalanddá változtathatod azt. Cikkünkben most olyan egyszerű lépéseket mutatunk meg, amik nem csak túlélni segítenek az álláskeresés során. Íme a tippek, amik a hosszú távú boldogulásod is szolgálják. 
Tűzz ki egy célt! 

Tudjuk, ez nagyon triviálisan hangzik, de az egyik legfontosabb dolog, mielőtt belevágsz álláskeresésbe. Akár életed első pozícióját kutatod, akár munkahelyet váltanál, akár új karriert építenél a lényeg, hogy alaposan átgondold, mi is a cél. Mit keresel a következő munkahelyeden? Mit szeretnél elérni? Ha ezekre tudod a választ, máris magabiztosabban léphetsz tovább. 

Rendszerezés 

Az álláskeresés során nagyon fontos, hogy mindig aktualizált önéletrajzot, motivációs levelet vagy portfóliót adj be. Ezek gyakorlatilag a te marketingeszközeid, amiknek a segítségével megpróbálod saját magad értékesíteni a cég számára. Ha ezek nincsenek rendben, akkor nagy eséllyel saját magad alatt vágod csak azt a bizonyos fát. Érdemes lehet a számítógépeden egy külön mappát szentelni ennek, ahova el tudod menteni a CV-d és a motivációs leveled különböző verziót, a meghatározott szerepkörökhöz igazítva. Amennyiben a jelentkezéshez szükséges doksik rendben vannak az szervezettségre, alaposságra utal, ami azonnal jó benyomást kelthet egy potenciális munkaadóban. 

Értesítések beállítása 

Ha munkát keresel érdemes lehet a különböző platformokról úgynevezett riasztásokat beállítani. A nagyon álláskeresési portálokon arra is lehetőséged van, hogy a személyse preferenciáidnak megfelelő riasztást állítsd be, így amennyiben van a te profilodnak megfelelő ajánlat az oldalon, arról e-mailben fogsz értesítést kapni. Ezzel némi időt takaríthatsz meg és tuti, nem maradsz majd le álmaid állásáról. 

Nyomon követés 

Az álláskeresés forgatagában könnyen elveszítheted a fonalat, éppen ezért jó ötlet lehet létrehoznod egy rendszert, hogy követni tudd, mikor, hova és milyen pozira jelentkeztél. A legjobb talán, ha mindezt egy Excel táblában vezeted, ahova be tudod írni, melyik céghez adtad be az anyagod, pontosan mikor, sőt még azt is dokumentálhatod, érkezett-e visszajelzés. Ez egyfelől azért is nagyszerű, mert folyamatosan nyomon tudod követni a haladásod, valamint így biztosan nem jelentkezel egy helyre akár kétszer is. Ha sok-sok CV-t küldesz ki, akkor ez előfordulhat. Ezen túlmenően egy ilyen rendszer betekintést nyújthat a stratégiai hatékonyságodba is. Ha azt látod, hogy nagyon kevés a visszajelzés a jelentkezéseidre, akkor érdemes lehet fontolóra venned valami új kipróbálását. Például elmehetsz álláskeresési börzékre, ahol személyesen van lehetőséged találkozni a potenciális munkaadókkal. A személyes kontakt pedig még a mai, rohanó, digitális világban is aranyat ér. 

Forrás: CityMagazine
Szerző: G.P.