A divat világa folytonos változást mutat, amely az egészség megőrzésében, visszanyerésében és a táplálkozásban is ugyanígy megfigyelhető.
Egyre modernebb az orvoslás és a technika is, amely az ember életének meghosszabbítását, a betegségek kezelését segít, de az életmódunk nagyban befolyásolja azt, hogyan segítjük ezeket a módszereket. A folyamatos változáshoz igazodnak a táplálkozási trendek is, amelyek az egészség és a tudatosság jegyében születnek. Ez az év újabb terepet adhat annak, hogy egy újabb életformába belekezdj.
Táplálkozási trendek 2025-ben
Több új táplálkozási trendet hoz magával az idei év, amelyek középpontjában az egészségtudatosság, fenntarthatóság és ízélmények iránti igényt mutatják.
Helyi alapanyagok
A helyi termelőktől származó alapanyagokra egyre nagyobb az igény. Nemcsak a vegyszermentesség a döntő ma már, hanem az ételek előállításához szükséges környezeti terhelés csökkentése is. A családok egy részénél már jelen van a zero waste kultúra és ez a szemlélet már megjelent a vendéglátásban is.
Növényi alapú étrend
A vegetáriánus és vegán étrendek egyre népszerűbbek. E mögött pedig nemcsak az egészségre gyakorolt jótékony hatást tartják szempontként, hanem az állat- és növényvilág tudatos védelme is diktálja ezt az életmódot. A növényi alapú fehérjeforrások, mint a hüvelyesek és gombák, egyre inkább előtérbe kerülnek.
Funkcionális élelmiszerek
Megnövekedik az igény azokra az élelmiszerekre, amelyek nemcsak táplálnak, hanem egészségügyi előnyökkel is bírnak. Vagyis fogyasztásukkal támogatják az immunrendszert, javítják a mentális egészséget.
Dirty Wellness
Olyan diétát jelent, amely az egészséges étkezésre ösztönöz minőségi alapanyagokkal, ám megengedő, mert belefér az időnkénti bűnözés is. Ez azt is lehetővé teszik, hogy a kevésbé egészséges, de imádott ételekről se mondjunk le. A mérleg nyelve természetesen az egészséges táplálkozás javára billentve.
Noom-diéta
Ez a módszer már a pszichológiát hívja segítségül és azt jelenti, hogy nem csupán az alapanyagokra, az ételekre és a kalóriák számolgatására fókuszál, hanem azokra a viselkedési mintákra, amelyek az étkezéseink mögött vannak. Színek szerint osztályozza az ételeket és segítségével hosszan tartó életmóddá alakulhat. A fenntarthatóságot segíti és nem tilt meg semmilyen ételt, hanem a mértékletességre és tudatosságra nevel. A pszichológia pedig abban segít, hogy felismerjük az érzelmi evést, kiderüljön annak oka és kezelni tudjuk. Nagy előnye, hogy könnyen kivitelezhető és tudományosan is megalapozott.
Mikrobiom diéta
Jól tudjuk, hogy a bélrendszer egészsége a szervezet védelmét is segíti, ugyanis a bélbaktériumok megfelelő aránya az emésztést és az immunrendszer egészére kihat. A testünkben élő sok millió baktérium teszi a dolgát és ez a diéta ezek sokszínűségét segíti. Nagy szerephez jutnak a zöldségek, gyümölcsök és mellettük a fermentált élelmiszerek (például savanyított káposzta, kefir, joghurt, kimchi). Könnyen válhat életmóddá is, amely arra sarkall, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket.
Pre- és probiotikus italok
A bélflóra egészségének támogatása érdekében nő az olyan italok iránti kereslet, amelyek hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, az immunrendszer erősítéséhez.
Mood Food
Ez a trend olyan ételeket és italokat helyez előtérbe, amelyek nemcsak táplálnak, hanem pozitív hatással vannak a mentális egészségre és hangulatra is.
Étrend és testi-lelki jóllét
A régi mondás szerint az vagy, amit megeszel. Ha elsődleges szempontunk a testi, lelki és mentális egészség megőrzése, akkor kiemelten fontos szerepet kapnak az ételek, amelyeket fogyasztunk. Olyan új szuperélelmiszerek kerülhetnek reflektorfénybe, amelyek kiemelkedő tápanyagtartalommal és egészségügyi előnyökkel bírnak.
- Tengeri moszatok és algák
- A tengeri moszatok ismertek, de újabb fajtáik jelennek meg, amelyek gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban és fenntartható forrásból származnak.
- Fonio gabona
- Ez a Nyugat-Afrikából származó ősi gabona gluténmentes, alacsony glikémiás indexű és rendkívül tápanyagdús. Magas rosttartalma és esszenciális aminosavja miatt egyre népszerűbb az egészségtudatos fogyasztók körében.
- Teff gabona
- Ugyanígy érdemes megemlíteni az etióp eredetű gabonát, amely szintén gluténmentes, valamint gazdag vasban, kalciumban, fehérjében. Sokoldalúan felhasználható gabona, amely egyre ismertebbé és kedveltebbé teszi.
- Lila kukorica
- A lila kukorica erős antioxidáns hatású, ezért alkalmazva támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
- Sacha Inchi mag
- Az Amazonas vidékéről származó mag gazdag omega-3 zsírsavakban, amely hozzájárul a szív egészségéhez, emellett gyulladáscsökkentő hatású. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus és vegán étrendbe is bátran beilleszthető.
- Kékbúza
- A legvégére egy magyar szuperélelmiszereket hoztam. Az egyik a kékbúza, amelyet a Szegedi Gabonakutató adott ki a kezei közül. Magas antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár.
- Magyar rizs
- A másik magyar termék a rizs. Évekkel ezelőtt már virágzott a magyar rizstermesztés és most nemsített változatukkal törnek újra a piacra és a köztudatba. Az ebből készült rizsliszt és puffasztott termékeket egyre inkább felismerik a hazai tudatos vásárlók.