blank

Félmilliós átlagfizetések egy éven belül?

blank
blank

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Tény, hogy több szektorban már most is kifejezetten versenyképesek a fizetések.

A szakember szerint már idén is megközelíthetik a félmilliós szintet a hazai keresetek, a november–decemberi időszakban esedékes béren kívül juttatásokkal együtt az átlagfizetések az év végén átmenetileg bruttó 490 ezer forint körül alakulhatnak. Júniusban 436 ezer forint volt a hazai átlagbér, országosan ugyanakkor továbbra is hatalmas eltérések vannak a fizetésekben: miközben Budapesten már tavaly átlépte a félmillió forintot az átlagkereset, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még csak 277 ezer forint volt.

A KSH nemzetgazdasági ágakról közölt adatai szerint tavaly a pénzügy és biztosítási ágazatban mérték a legnagyobb kereseteket, ott 709 ezer forint volt a bruttó átlagbér, nem sokkal lemaradva követte az információ, kommunikáció 676 ezer forinttal; a villamosenergia-iparban 651 ezer forintot, a szakmai tudományos, műszaki tevékenység területén pedig 566 ezer forintot mutatott a statisztika. Kevéssel maradt le ezektől a szektoroktól az egészségügy, azonban az idén elindult bérfelzárkózási program révén ez a nemzetgazdasági ág is átlépheti a félmillió forintos küszöböt.

Az elemző azt is elmondta, pontos információi nincsenek, hogy az autóiparban a mérnökök mennyit keresnek, mivel ezt az autógyárak üzleti titokként kezelik, de információk szerint arra lehet következtetni, hogy megközelíthetik a bruttó 1 millió forintot a keresetek.

Fotó: Envato

#beremelkedes #keresetek #atlagber