blank

Újabb nyugdíjemelés várható novemberben

blank
blank

Ha az éves infláció magasabb lesz 3.6 százaléknál, akkor novemberben újabb nyugdíjemelés és visszamenőleges kifizetés következik – jelentette be a pénzügyminiszter.

Varga Mihály szerint a 3,6 százalékot meghaladó éves infláció szinte bizonyosra vehető, ezért a nyugdíjemelés is. A pénzügyminiszter az Origónak adott interjújában arról is beszélt, hogy a koronavírus miatti leállások után most indítják újra a gazdaságokat szerte a világban, a kínálat azonban több esetben ezzel nem tud lépést tartani, emiatt bizonyos árucikkekből, alapanyagokból átmeneti hiány alakult ki. Mint mondta, az újraindítás hatalmas mennyiségű energiát igényel, a kereslet az energiahordozók terén is drágulást okoz, ami sok termék árában rögtön megmutatkozik.

Árfelhajtó hatásúak a globális kereskedelmi konfliktusok is, például az olyanok, mint amilyen most Kanada és az Egyesült Államok között alakult ki egyes faanyagok kapcsán. Ez a  nézeteltérés is jelentősen befolyásolta a világ- és európai piacokon a faáruk árát. A mezőgazdasági termékek esetében pedig az időjárás is meghatározó: a tavaszi fagyok miatt emelkedik most idehaza egyes gyümölcsök, zöldségek ára.

#nyugdijemeles #inflacio #aremelkedes