Júliusban már a második egymást követő hónapban csökkentek globálisan az élelmiszerárak havi összevetésben. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének számításai szerint a júliusi árindex 123 pont volt, 1,2 százalékkal alacsonyabb a júniusinál, de még mindig 31 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Júliusban a szemestermények árindexe júniushoz képest 3 százalékkal, ezen belül havi összevetésben a kukorica ára csökkent a legjelentősebben, 6 százalékkal az argentin gabonatermés hozamával kapcsolatos kedvezőbb kilátásokra, illetve amiatt, mert várhatóan több gabonát takarítanak be idén az Egyesült Államokban.
A tejtermékek árindexe 2,8 százalékkal csökkent, a cukor ára viszont júniusban 1,7 százalékkal nőtt, a negyedik egymást követő hónapban emelkedett, míg a hústermékek árindexe stagnált kilenc hónap drágulás után.
Fotó: Envato
Forrás: MTI
#elelmiszer #aramelkedes #FAO