Teszt
Teszt

Így tesztelhetnek az állásinterjún

blank
blank

Ha van már tapasztalatod állásinterjúk terén, talán akkor is tudnak újat mutatni egy-egy teszttel, amellyel a jelenetezőket kívánják szűrni. Milyen tesztek kerülhetnek eléd?

Az állásinterjúkon különböző módon próbálnak a munkáltatók mélyebb betekintést nyerni a jelentkezők képességeibe, készségeibe, személyiségébe és szakmai felkészültségébe. A különféle tesztek segítenek a toborzóknak jobban megérteni, hogy egy jelölt mennyire illik a munkakörbe és a szervezeti kultúrába. Íme néhány gyakori teszt, amit állásinterjúkon használhatnak.

Szakmai tudástesztek

Ezek a jelölt szakmai ismereteit és technikai tudását vizsgálják, amelyeket a munkakör betöltéséhez és a feladatok ellátáshoz szükségesek. A kérdések kapcsolódhatnak az adott iparág specifikus tudásanyagához (például programozási nyelvek, jogszabályok ismerete stb.).

Kompetenciamérés

A pszichometriai tesztek a jelölt személyiségét, érzelmi intelligenciáját és kognitív képességeit mérik. Főleg a pályázó jellemvonásait, stresszkezelési képességeit, vezetői készségeit és problémamegoldó képességeit vizsgálják.

Személyiségtesztek

A személyiségtesztek sokféle verziója (például Myers-Briggs-típusindikátor, Hogan-teszt, Kaliforniai pszichológiai kérdőív) áll rendelkezésre és arra szolgálnak, hogy feltérképezzék, mennyire illik a pályázó személyisége a vállalati kultúrába és a konkrét munkakörbe. Ezek a tesztek a viselkedést és hozzáállást mérik különböző helyzetekben.

Kognitív képességtesztek

A pályázó mentális képességeit, logikai gondolkodását, problémamegoldó készségét és döntéshozatali képességeit vizsgálják. Ide tartoznak az IQ-tesztek is.

Szituációs tesztek

A szituációs tesztek – Situational Judgement Test, röviden SJT – során a jelentkezőnek különböző munkahelyi helyzetekre kell reagálniuk. Ezzel az a cél, hogy felmérjék, hogyan kezelnek egy adott problémát vagy szituációt a munkakörnyezetben. A válaszok alapján kiderül, hogy a pályázók mennyire képesek jól dönteni stresszes vagy kihívást jelentő helyzetekben.

Készségfelmérő tesztek

Ezek a tesztek specifikus készségek meglétét vizsgálják, amelyeket a munkakör megkövetel. Ez lehet egy nyelvtudás, gépelési sebessége, pontossága, szoftver használatának képessége.

Érzelmi intelligencia tesztek

Az EQ-teszt azt vizsgálja, hogy a jelölt mennyire képes felismerni és kezelni saját és hogyan kezeli mások érzelmeit. Ez különösen fontos olyan pozíciókban, ahol nagyfokú empátiára és szociális készségekre van szükség.

Motivációs tesztek

Azt vizsgálják, hogy mi motiválja a jelentkezőket a munkavégzés során, és hogy milyen típusú környezetben érzik magukat a legjobban. Ez azért lehet hasznos, mert munkaadók megtudhatják, hogy a személyek motivációi összhangban vannak-e a szervezet értékeivel.

Csoportos szituációs gyakorlatok

Csoportos szituációkban azt vizsgálják, hogy milyen a jelentkezők együttműködési, kommunikációs és vezetői képességei. A jelölteknek egy közös feladatot kell megoldaniuk, és a megfigyelők az ott tapasztalt interakcióikat értékelik.

Munkavégzési próba

Szó szerint a betöltendő munkakörhöz illő feladat elvégzését bízzák a pályázókra, mert ez a legközvetlenebb módja annak, hogy felmérjék, hogyan teljesítenek az adott szerepkörben.

Assessment center gyakorlatok

Az akár többórás vagy több napos tesztsorozat során különféle feladatok elvégzése vár a jelentkezőkre. Ezek között szerepelhetnek interjúk, egyéni teszek, szituációs gyakorlatok, csapatmunka-feladatok, szakmai prezentációk. Mindez átfogó képet ad a pályázók kompetenciáiról.

Látható, hogy milyen széles spektrumon mozognak a különböző tesztek. Minden cég esetében a vezető és/vagy a HR-es munkatársak határozzák meg a teszteket. A vállalat speciális igényeihez mérten, az adott munkához szükséges kompetenciák feltárásával kívánják a jelölteket szűni. Ahogyan a HR portál is megírta: nincs egységes, mindenki által elfogadott és alkalmazott teszt. Az azonban mégis elmondható, hogy általában nemzetközileg elfogadott és honosított publikált teszteket igyekeznek alkalmazni.

Szerző: Rónai Márta
Kép forrása: Pixabay