téli utcakép
Forrás: Envato

Így változott az adózás január 1-től

blank
blank

H I R D E T É S

Január elsejétől megváltoztak az adózás szabályai. A változások szinte mindenkit érintenek. Mutatjuk a részleteket.

A családi adóvisszatérítéssel a gyermeket nevelő szülők, illetve azok, akik családi kedvezményre jogosultak (így például a várandós kismamák vagy a rokkantsági járadékban részesülők) összesen több mint 600 milliárd forint befizetett adót kapnak vissza.

Idén debütál a 25 év alatti fiatalok adómentessége. Az érintettek 2022. január 1-től az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól.

A lakosságot érintő harmadik változás a kripto-devizával kereskedőket érinti. Már az idén benyújtandó szja-bevallásban alkalmazhatóak a kripto-devizákra vonatkozó kedvező szabályok. Az adó mértéke a felére, 15 százalékra csökken.

A vállalkozásokat érintő adóváltozás, hogy négy százalékponttal csökken a munka közterhe. Az idei évtől 13 százalék lesz a vállalkozásokat érintő fizetnivaló.

Megszűnik idén a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó. A szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig.

A kisvállalati adó kulcsa – további egy százalékponttal – 10 százalékra csökken.

Idén teljesen megújul az átalányadó, amelynek választását nemcsak a legkisebb vállalkozásoknak, hanem sok munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként dolgozónak is érdemes megfontolni. Az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelme az éves minimálbér feléig adómentes, ami 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forintos bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

A kockázati tőkealap-kezelőknek, a tőzsdének és az árutőzsdei szolgáltatóknak is könnyebbséget hoz 2022 az adózásban, hiszen esetükben megszűnik a pénzügyi szervezetek különadó-kötelezettsége.

Fotó: Envato

H I R D E T É S