Csomag.jpg

Csak az áfá-kell megfizetni – már elérhető az új eVÁM webalkalmazás

blank
blank

H I R D E T É S

Július 1-jén megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége. Értéktől függetlenül áfát kell fizetni e termékekre, és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, amely az új, webes felületen teszi lehetővé a nyilatkozatok online benyújtását.

Továbbra is vámmentes marad 150 eurós összeghatárig az áruk behozatala az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnivizek, továbbá a dohány és a dohánytermékek kivételével.

A megrendelt küldemények legnagyobb része feltehetően továbbra is nagy web-shopokból érkezik, amelyek bejelentkeztek az IOSS-rendszerbe. Ezzel jelentősen egyszerűsítik a vásárlás menetét, hiszen ezek a kereskedők az áfát már a vásárlás pillanatában levonják, és automatikusan fizetik meg azt az adóhatóságnak.

Ha valaki olyan webshopból vásárol, amely nem tagja az IOSS-rendszernek, akkor a postai szállítmányozóknak lehetőségük van arra, hogy automatikusan elvégezzék a vámkezelést, és utána szállítsák ki a csomagot. A postai szolgáltató a vámkezelésért viszont külön díjat is felszámíthat.

Ha a vásárló maga szeretné a vámkezelést intézni, erre is lehetősége lesz. A magánszemély címzettek 2021. július 1-jétől a NAV új, eVÁM webes felületén keresztül is benyújthatják a vám-árunyilatkozatot. A vámkezelés ebben az esetben díjtalan. A vámkezelt termék áfája – legtöbb esetben 27 százalék – az eVÁM portálon bankkártyával vagy átutalással is megfizethető.

A címzettnek érvényes ügyfélkapu-regisztrációval kell rendelkeznie, és a csomag megérkezése előtt értesítenie kell a szállítócéget is arról, hogy a webes felületen saját maga szeretné a vámkezelést intézni.

Az eVÁM portál lehetőséget biztosít arra is, hogy az ügyfél a vám-árunyilatkozatait tervezetként elmentse, és későbbi időpontban küldje be – közölte a NAV.

#afa #web-shop #vam

H I R D E T É S