blank

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről

blank
blank

H I R D E T É S

A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják a személyi jövedelemadót – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalán.

Az adóvisszatérítést a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. Így a jogosultak körét gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is. A gyermeket nevelő katás vállalkozók így a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza. A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma.

A szabályozás szerint az kaphat vissza befizetett adót, akinek a családi adókedvezmény érvényesítése után marad még befizetendő szja-ja. Az évi 800 ezer forintos keret azt jelenti, hogy a maximális összeget az tudja majd igénybe venni, aki havonta legalább 67 ezer forintos jövedelemadót fizet a családi kedvezmény levonása után.

A miniszter emlékeztetett: a adóvisszatérítés feltétele, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén elérje az 5,5 százalékot. Ez a jelenlegi számításaik szerint teljesülni fog.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövő februárban teljesíti a visszafizetést.

Fotó: Envato

#ado #adovisszaterites #szja

H I R D E T É S