blank

Érdemes lehet decemberben lépéseket tenni a jövőnk biztosítása érdekében

blank
blank

H I R D E T É S

Ha valaki amúgy is gondolkodik a nyugdíj-előtakarékosság lehetőségein, a december remek időszak a befektetés elindításához. Ezzel ugyanis még az idei évben adójóváíráshoz juthatunk, ami rögtön a jövő év elején a számlánkra kerül.

Akár nyugdíj-előtakarékossági számlát készülünk nyitni, akár nyugdíjbiztosítást kötnénk, vagy már a birtokunkban is van valamelyik, minden esetben élvezhetjük az állam támogatását adójóváírás formájában. Elsősorban azoknak érdemes megfontolni a lehetőséget, hogy már az idei év jóváírását is felhasználják, akiknek tíz évnél kevesebb van hátra a nyugdíjba vonulásig: Minél kevesebb idő van ugyanis vissza, annál nagyobb súllyal esik latba a minden év elején utalt összeg.

Természetesen mindenkinek ajánlott a nyugdíj-előtakarékosság valamilyen formája, nem csak az idősebb generációnak. Minél előbb fog bele valaki a gyűjtésbe, annál egyszerűbb dolga van. No de mennyire vannak ezzel tisztában a fiatalabbak, vagy a nyugdíj felé ballagók? A tendenciák azt mutatják, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbb és elterjedtebb, hogy előre gondoskodjanak a nyugdíjas éveikről. Erre szükség is van. Magyarországon a nyugdíjrendszer körülbelül másfél lábon áll, európai rokonaihoz képest, amelyeknek zöme három pillérre épül. Külföldön sok helyütt az állami nyugdíjon kívül a foglalkoztatói láb, illetve a magánnyugdíjak támogatása is erős. Ezzel szemben itthon az egyre elhanyagolhatóbb mértékű állami nyugdíj mellett az állampolgárok leginkább saját gyűjtésükre támaszkodhatnak.

Mind a személy, mind az állam, mind a nyugdíjbiztosításokkal foglalkozó szakemberek közös érdeke, hogy az öngondoskodás témáját megfelelően kommunikálják. Természetesen a jól informáltság a széleskörű tájékoztatásnak is köszönhető: több csatornán keresztül és rendszeresen hívják fel a lakosság figyelmét a kérdésre, fókuszba helyezik a megoldandó problémát, és nem csak a biztosítók hirdetéseiben, vagy az alkuszok személyes kommunikációja mentén találkoznak az emberek a témával, hanem a társadalmi párbeszédnek is részét képezi. Ennek is köszönhető, hogy a fiatalok sokszor gyermekük születésekor, a gyermekjövő-célú megtakarítások mellett már a saját nyugdíjas éveikre is gondolnak.

Ha valaki, akár a fiatalabb, akár az idősebb korosztály tagjaként gondolkodik a közeljövőben azon, hogy ilyen célú megtakarításba fog, érdemes most számba vennie a lehetőségeket. Az adójóváírás ugyanis minden esetben a teljes, egy év alatt befizetett összeg 20%-a, így, ha az illető egyben nagyobb összeget fizet be, például nem havi, hanem negyedéves, féléves vagy éves részletet, akkor a jóváírás összege is jóval nagyobb lesz a számláján.

A kommunikációs tevékenység során egyre többen mérik fel jól a helyzetet és nevezhetők tájékozottnak, és az öngondoskodási tendencia is erősödőben. Jelen helyzetet elfogadva a legtöbb hazai állampolgár már úgy tekint a nyugdíjcélú megtakarításra, mint szükséges és kikerülhetetlen lépésre a jövője biztosítása érdekében.

Szerző: B.E.

#nyugdij #ado #megtakaritas

H I R D E T É S