blank

Felfüggesztette a digitális adózásra irányuló tervét az Európai Bizottság

blank
blank

H I R D E T É S

A döntés azért született, hogy az EB ne veszélyeztesse az igazságosabb adózással kapcsolatos globális megállapodásra vonatkozó terveket – jelentette be a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország, a G20-as csoport múlt hétvégén Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei közölték: megegyezés született a globális minimumadóról.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hétfőn az eurócsoporthoz tartozó országok brüsszeli egyeztetése során sürgette az Európai Unió országait, hogy írják alá a társasági adózás átalakításáról szóló globális megállapodást, tartsák fent a költségvetési támogatást és a kiadások növelését a járvány okozta gazdasági bizonytalanság leküzdéséhez.

A technológiai cégekre kivetendő új adó javaslatát július 20-án jelentette volna be a testület, hogy egyfajta forrásbevételben részesüljön koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó, 750 milliárd eurós helyreállítási csomagjához. Az Egyesült Államok azért kérte fel a bizottságot a terv felfüggesztésére, mert az alááshatja a minimumadóról szóló megállapodást, és bonyolíthatja a jóváhagyását az amerikai szövetségi törvényhozásban.

“Olyan fenntartható bevételi forrásokra van szükségünk, amelyek nem a munkabérek további adóztatásán alapulnak – jelentette ki az amerikai pénzügyminiszter. Hozzátette: “véget kell vetni annak is, hogy a vállalatok tőkejövedelmeket alacsony adózású országokba helyezzék át, és meg kell állítanunk azokat a számviteli trükköket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy elkerüljék a méltányos részesedésük megfizetését.”

A globális minimumadóról szóló elképzelések két alapon nyugszanak: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszeren, amely a lehető legigazságosabb módon osztja el ezt az adót.

Az uniós tagállamok közül Magyarország, Észtország és Írország nem támogatja a javaslatot.

Fotó: Wikimedia Commons

Forrás: MTI

H I R D E T É S