családtámogatás
Fiatal anya a kisbabájával számítógép előtt

Jelentős kedvezmény a CSED-ben

blank
blank

H I R D E T É S

Július 1-től a bruttó fizetés száz százalékára emelkedett a csecsemőgondozási díj (csed) összege, amely után csak személyi jövedelemadót kell fizetni, járulékot nem. Azok a dolgozó nők, akik gyermeket vállalnak, a szülést követő első fél évben több pénzt kapnak majd csecsemőgondozási díjként, mint korábban a fizetésük volt. Azoknak is magasabb összeg jár, akik korábban szültek, és csedet kapnak.

A CSED a csecsemőgondozási díj, mely a szülő nőnek jár. A csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyik napja lehet, de legkésőbb a szülés napja. A CSED legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár.

2021. július 1-jétől a csecsemőgondozási díj összege a jövedelem 70 százalékáról 100 százalékra nőtt. Jelentős könnyítés mindez a családoknak.

Ez a növekedés nem csak a 2021 július 1-ét igénylő ellátásokra vonatkozik, hanem minden, már folyamatban, folyósítás alatt lévő ellátásra is. Tehát minden CSED ellátásban részesülő kismama meg fogja kapni a növelt összeget.

A CSED összegének adózását figyelembe véve a kismama nettó jövedelme sokkal magasabb, mint a munkavégzés időszaka alatt. Ugyanis a dolgozók bruttó béréből – kedvezményeket nem számítva – 15% személyi jövedelemadó és 18% társadalombiztosítási járulék kerül levonásra.

Vagyis a munkavállaló 33,5% levonással számolhat a bruttó béréből. Ezzel szemben a CSED esetén járulék levonás nincs. Tehát a kismama csak 15% személyi jövedelemadó megfizetésére kötelezett. Vagyis a munkabéréhez képest a csecseműgondozási díj 18,5%-kal a járulékok összegével magasabb összeg lesz.

 A csecsemőgondozási díj folyósításának valójában jelenleg gyakorlatilag egyetlen korlátja van, a keresőtevékenység folytatása, és nincs jelentősége annak, hogy a jogosult a keresetét részben vagy egészben kapja-e meg.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#adozas #csaladtamogatas #jovedelem #csecsemogondozasidij

H I R D E T É S