blank
Man calculating expenses. Bearded businessman wearing smart watch calculating expenses of the company

Jön a NAV által készített áfabevallási tervezet

blank
blank

H I R D E T É S

Magyarország az Unióban az elsők között nyújt áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást a vállalkozásoknak, amely az adóadminisztráció csökkentésének fontos eszköze lehet – jelentette be szombaton a Pénzügyminisztérium.

A sikeres debütálás szereplői lesznek a könyvelők, az adótanácsadók, a fejlesztők és a vállalkozók. Segítségük, közreműködésük, rendszeres visszajelzésük révén 2022-ben a tervezetek kiajánlása évente mintegy félmillió vállalkozásnak hoz könnyebbséget, hiszen az adó-adminisztráció csökkentésével, valamint a digitális átállás egyre erőteljesebbé válásával nemcsak időt, hanem pénzt is takaríthatnak meg a vállalkozások.  

Az szja-tervezetekkel szemben lényegesen nagyobb adathalmazt kell feldolgozni most, az áfabevallási-tervezeteket ugyanis évi több mint négymilliárdnyi számla- és nyugtaadatból ajánlja ki az adóhivatal. Számos rendszer (mint például az online számla-, a pénztárgéprendszer) adatait kell úgy összeállítani, hogy a vállalkozó azt saját üzleti vagy számviteli döntésének megfelelően tudja jóváhagyni vagy módosítani, ehhez viszont pontos adatokra van szükség.

Az e-áfa tesztidőszaka már a nyáron elindul, a fókuszban az adószakmával, fejlesztőkkel és a vállalkozásokkal történő közös munka áll. Idén ősszel a havi bevallók már élesben tesztelhetik is a rendszert, mintegy 200 ezer vállalkozás november 12-étől elérheti online az októberi időszakra vonatkozó bevallási tervezetét.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#ado #afa #adobevallas

H I R D E T É S