blank

Nem fizetnek adót az amerikai milliárdosok ?

blank
blank

H I R D E T É S

Volt olyan év, amikor az amerikai szupergazdagok közül egyesek – köztük Jeff Bezos, Elon Musk,  vagy Michael Bloomberg nem fizettek jövedelemadót – adta hírül kedden este a ProPublica nevű amerikai portál.

Az internetes oldal az amerikai adóhivatal  elmúlt 15 évnyi adataihoz jutott hozzá, amelyek tartalmazzák a leggazdagabb amerikaiak ezreinek adóbevallásait is. A portál névtelen forrásból kapta az információkat és kiemelte, hogy nem is ismeri a forrás kilétét és nem kérte a kapott információkat.

“Az IRS nyilvántartásai azt mutatják, hogy a leggazdagabbak – tökéletesen legálisan – fizethetnek olyan kevés jövedelemadót, amely csak a töredéke azoknak a százmillióknak, ha nem milliárdoknak, amellyel a vagyonuk nő évente” – fogalmazott a ProPublica. “Tökéletes legális adózási stratégiák” alkalmazásával képesek a nullára, vagy ahhoz közeli szintre csökkenteni az adóterhüket – tette hozzá a portál.

Az oknyomozó portál, felhasználva a Forbes magazin által gyűjtött adatokat is, megállapította, hogy a 25 leggazdagabb amerikai vagyona 2014 és 2018 között összesen 401 milliárd dollárral nőtt, és ebben az időszakban ugyanez a 25 ember összesen csak 13,6 milliárd dollár jövedelemadót fizetett be.

 A beszámoló szerint Jeff Bezos – akit a Forbes jelenleg a világ leggazdagabb embereként tart számon – 2007-ben és 2011-ben nem fizetett jövedelemadót. 2014 és 2018 között az üzletember 4,22 milliárd dolláros jövedelemről számolt be, és 973 millió dollár adót fizetett. Vagyona mindeközben 99 milliárd dollárral nőtt. Elon Musk,  a világ második leggazdagabb embere, 2018-ban nem fizetett jövedelemadót. A Tesla alapítója 2014 és 2018 között összesen 1,52 milliárd dollár jövedelmet vallott be és 455 millió dollár adót fizetett be. Vagyona ebben az időszakban 13,9 milliárd dollárral nőtt – áll a portál jelentésében.

Joe Biden amerikai elnök már elnöki kampánya során is számos javaslatot tett a vállalkozások és a magas jövedelemmel rendelkező amerikaiak adójának emelésére. Ilyen volt például a társasági adó mértékének 21-ről 28 százalékra emelése, illetve a legmagasabb keresetűek egyéni adókulcsának 37-ről 39,6 százalékra emelése. Az elnök március közepén jelentette be, hogy adóemelésre számíthatnak azok a gazdagabb amerikaiak, akik többet keresnek évi 400 ezer dollárnál. Biden az ABC News adásában akkor úgy fogalmazott: az érintettek “kisebb vagy jelentősebb” adóemelésre számíthatnak.

Forrás: MTI

#amerika #ado #tesla #amazon

H I R D E T É S