Üzemi konyha

Sikamlós pálya adóügyileg a munkahelyi étkeztetés

blank
blank

H I R D E T É S

Számos olyan vendéglátóegység létezik, amely irodaházon vagy gyárépületen belül működik, elsősorban – de nem kizárólagosan – az ott dolgozók ellátása érdekében. Az elmúlt években e vendéglátóhelyek jelentős része külsős vendégek számára is elérhetővé tette éttermi szolgáltatásait. Az érintetteknek azonban számolni kell azzal, hogy szolgáltatásaik bizonyos része esetleg a munkahelyi / üzemi étkeztetés kategóriába sorolandó, amelyre nem alkalmazható az éttermi áfa.

Komoly áfa kockázatot jelenthet a tevékenység helytelen besorolása a munkahelyi, üzemi étkeztetők számára. A munkahelyi étkeztetéssel kapcsolatban az éttermi áfa helyett az általános 27%-os áfa-kulcs az irányadó. A statisztikai besorolás szerint nem tartozhat az 5%-os adómérték alá, az az általános, 27%-os adókulccsal adózik.

Az üzemi konyhák KSH szerinti besorolása a következő szempontok alapján történik:

  • kinek nyújt szolgáltatást, mely személyekből áll a vendégkör,
  • szerződéses kapcsolatban állnak-e a munkáltatóval, a munkáltató maga üzemelteti-e a vendéglátó egységet;
  • a vendéglátó egység honnan közelíthető meg, csak a munkáltatón keresztül, vagy közvetlenül az utcáról is.

A besorolás a fenti elhatároló szempontok alapján megkülönböztet zárt, nyitott és vegyes vendéglátó egységet.

Az olyan zárt vendéglátó egység, amelynek fő célja, rendeltetése munkavállalók étkeztetése, amely a munkáltató székhelyén/telephelyén működik, és az utcáról nincs lehetőség belépni, így csupán a munkavállalók vehetik igénybe a szolgáltatást, és amelyet a munkáltató üzemeltet, vagy a munkáltató szerződéssel rendelkezik a vendéglátóegységet üzemeltető személlyel a munkavállalók étkeztetésére vonatkozóan. Az itt nyújtott étkeztetési szolgáltatás 27%-os adómértékkel adózik.

Nyitott vendéglátó egység szolgáltatását bárki igénybe veheti, szabad, korlátozás nélküli bejárással, például utcáról nyíló bejárattal rendelkezik, és nem rendelkezik szerződéssel egyetlen munkáltatóval sem a munkavállalók étkeztetésére vonatkozóan. Ebben az esetben az ott nyújtott étkeztetési szolgáltatás 5%-os adómértékkel adózik.

A vegyes (nyitott és zárt) vendéglátó egység elsődleges célja a munkavállalók étkeztetése, de emellett, másodsorban „külsős” személyek étkeztetését is végzi, amely például az irodaházból és közvetlenül az utcáról is megközelíthető.

Amennyiben a vegyes vendéglátó el tudja különíteni a munkavállalókat a „külsős” vendégektől, vagy olyan módon, hogy a munkavállalók kártya/igazolvány/ ebédjegy felmutatása mellett étkeznek, ebben az esetben a „külsős” vendégek részére nyújtott, étel- és/vagy helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozó szolgáltatásnyújtásra a kedvezményes, 5%-os adómérték alkalmazható, a munkavállalók részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás pedig 27%-os adókulccsal adózik.

Ha a vendégek egyértelmű elkülönítése nem megoldható, akkor minden vendég részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás 27%-os adómértékkel adózik.

Fotó: Envato

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#ado #munkahelyietkeztetes #afa #uzemikonyha

H I R D E T É S