blank

Szén-dioxid-adót bevezet, szjat-t viszont csökkent Ausztria

blank
blank

H I R D E T É S

A jövő nyár közepétől megadóztatja a szén-dioxid kibocsátást Ausztria. Az osztrák kormány vasárnap jelentette be, hogy az adórendszer megreformálásának egyik lépéseként német példára július 1-jétől minden tonnányi szén-dioxid kibocsátása után 30 eurót kell fizetnie a felhasználóknak.

A cél az, hogy így kényszerítsék rá a vállalatokat és a fogyasztókat a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, és hogy ezzel is ösztökéljék az embereket a klímabarát közlekedési formák és fűtés igénybevételére. Az Osztrák Zöld Párt alkancellárjának indoklása szerint: “Ha kevesebb lesz a szennyezés a levegőben, több pénz marad a pénztárcában!”

Az Euronews információja szerint 2025-ig folyamatosan, egészen 55 euró/tonnáig emelik az adót, amiből 5 milliárd eurónyi többletet remél a kormány. Mivel a felhasználók szinte biztos, hogy a fogyasztókra terhelik a plusz költséget, az új adó az üzemanyag árát is jelentősen növelni fogja.

Ezzel párhuzamosan úgynevezett “klímabónusz” formájában az állam éves visszatérítést is ad az embereknek, az összeget pedig az alapján számolják ki, hogy hol él az illető: egy városi lakos évente 100 eurónyi, a vidékiek pedig 200 eurónyi adóvisszatérítést kapnak. Nem akarják ugyanis, hogy a vidéken élők, akiknek nincs lehetősége a közösségi közlekedés igénybevételére, azért fizessenek többet, mert kénytelenek kocsival járni.

A kormány döntése értelmében csökken a személyi jövedelemadó. Ausztriában progresszív az adózás: 2022 júliusától az adókulcs a második szinten lévő adózók esetében 35 százalékról 30 százalékra, míg a harmadik szinten lévőké 2023-tól 42-ről 40 százalékra csökken. A korábban bevezetett családi adókedvezmény éves szinten gyerekenként 1500 euróról 2000 euróra emelkedik.

Fotó: Envato

#kornyezetvedelem #ado #szja #ausztria

H I R D E T É S