blank

Ezeket a támogatásokat kapják, akik munkát adnak a megváltozott munkaképességűeknek

blank
blank

H I R D E T É S

Az elmúlt 10 évben 18 százalékról 44 százalékra nőtt a foglalkoztatott megváltozott munkaképességű emberek aránya Magyarországon, de még mindig kicsit az 50 százalékos EU-átlag van a mutató. 2021-ben 155 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozott az országban. A támogatás ezen a számon is szeretne javítani.

Sok területen a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatok számára is megoldást jelenthet, ha nagyobb arányban alakítanak ki megváltozott munkaképességű emberek számára pozíciókat. – írja közleményében a Prohuman humánerőforrás-szolgáltató. A megváltozott munkaképességű munkavállalók számára az, hogy dolgozhatnak a megélhetésen felül a közösséghez tartozás érzését is adja, és megerősíti őket abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, miközben jelenlétük a nyitottabb, befogadóbb munkahelyi légkör kialakulásához is hozzájárul – áll az összegzésben. A cégek pedig támogatást is kapnak a speciális foglalkoztatásért.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását az állam is támogatja

A munkaadót megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásánál 15,5 százalékos kedvezmény illeti meg a szociális hozzájárulási adóból. Ha pedig egy bizonyos létszámon felül alkalmaz egy vállalat megváltozott munkaképességű kollégákat, ki lehet váltani a rehabilitációs hozzájárulást is, melynek összege évente 1,4 millió forint.

Amennyiben a megváltozott munkaképességű munkavállalók havi átlagos statisztikai állományi létszáma eléri a 30 főt – vagy arányuk az összes munkavállalóhoz képest meghaladja a 25 százalékot – a munkáltató kérheti akkreditációját, és költségvetési támogatásra is jogosult lehet. A megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása az Európai Uniós pályázatokon történő részvétel esetében is előnyt jelenthet – hívták fel rá a figyelmet.

Forrás: MTI

Fotó: Envato

H I R D E T É S