MOL, gazdaság, benzin árak
MOL, gazdaság, benzin árak

A MOL-csoport harmadik negyedéves eredménye

blank
blank

H I R D E T É S

Válságálló teljesítmény az erőteljes kormányzati intézkedések ellenére is

  • A MOL-csoport 976 millió dollár (344,5 milliárd forint) eredményt ért el az idei év harmadik negyedévében, melyben a Fogyasztói szolgáltatások erős eredménye ellensúlyozta az üzleti környezet normalizálódását, és az Upstreamet és Downstreamet érintő szabályozói intézkedéseket.
  • A régióban bevezetett kormányzati elvonások továbbra is jelentősen sújtják az eredményt, az első három negyedévben az EBITDA mintegy felét tette ki az összegük, 1,061 milliárd dollár (373,8 milliárd forint) értékkel.
  • A Downstream “tiszta” EBITDA 469 millió dollárt (165,8 milliárd forint) tett ki a harmadik negyedévben, 37 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a magasabb finomítói árrések, a szűkülő Brent-Ural árrés és a petrolkémia negatív hozzájárulásának együttes hatása miatt.
  • Az Upstream EBITDA 195 millió dollár (69,5 milliárd forint) lett a harmadik negyedévben, ami majdnem kétszerese a második negyedévinek, köszönhetően a kisebb adóhatásnak a 3. negyedévben, a termelés kisebb mértékű csökkenése ellenére.
  • A Fogyasztói Szolgáltatások erős eredményt ért el az autózási szezonban, az EBITDA-ja 250 millió dollár (87,9 milliárd forint) lett a harmadik negyedévben, organikus és inorganikus hatásoknak köszönhetően.
  • A MOL 2,1 milliárd dollár (744,2 milliárd forint) újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-t ért el az első 9 hónapban, a 2023-ra vonatkozó egész éves EBITDA iránymutatását 2,8 milliárd dollárra emelte.

A MOL-csoport ma közzétette 2023 harmadik negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA az egy évvel korábbihoz képest 33 százalékkal, 976 millió dollárra (344,5 milliárd forint) csökkent. A kormányzati intézkedések továbbra is az eredmények fontos mozgatórugói voltak, az EBITDA mintegy felét tette ki az összegük, beleértve a Magyarországon 2023. január 1-től visszamenőlegesen bevezetett új CO2-adót. Az Upstream és Downstream továbbra is a piaci környezet kedvezőtlen hatása alatt volt, amelyet a Fogyasztói Szolgáltatások erős eredménye enyhített. Mindezek eredményeként a MOL 2,1 milliárd dollár (744,2 milliárd forint) újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-t ért el az első három negyedévben, ami lehetővé tette, hogy a 2023-ra vonatkozó egész éves EBITDA iránymutatását mintegy 2,8 milliárd dollárra emelje a korábbi 2,5 milliárd dollárról.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója az eredmények kapcsán a következőket mondta:

„Büszke vagyok arra, hogy a nehéz szabályozási környezet és a piaci nyomás ellenére is képesek voltunk fenntartani a jó teljesítményünket. Ebben a negyedévben javuló finomítói árréseinkkel és az üzemanyagtermékeink iránti erős kereslettel sikerült ellensúlyoznunk a külső tényezők negatív hatásait. Képesek vagyunk arra is, hogy megemeljük idei EBITDA-előrejelzésünket, hiszen továbbra is bízunk válságálló, integrált üzleti modellünk és hatékony működésünk erejében, amely képes lesz ellensúlyozni az ingadozó és nehezen kiszámítható piaci és szabályozói tényezőket. Természetesen elkötelezetten folytatjuk vállalatcsoportunk transzformációját, miközben arra is törekszünk, hogy megfeleljünk a Kelet-Közép-Európa ellátásbiztonságával kapcsolatos megnövekedett elvárásoknak is.”

Az Upstream üzletág EBITDA-ja 2023 harmadik negyedévében 195 millió dollárt (69,5 milliárd forint) ért el, ami majdnem kétszerese a második negyedévinek, köszönhetően a kisebb adóhatásnak a harmadik negyedévben. Továbbá szeptember 1-től csökkent a bányajáradék, amely pozitív hatását várhatóan a negyedik negyedévtől fejti ki. A termelés kisebb mértékben csökkent néhány átmeneti eset miatt, és átlagosan napi  90,1 ezer hordót ért el az első három negyedévben, így a termelési előrejelzés mintegy  90 ezer hordó/nap a teljes 2023-as évre.

A Downstream újrabeszerzési árakkal becsült, “tiszta” EBITDA-ja visszapattant a 2023 második negyedévi szintről, amelyet a finomítói árrések és a csökkenő különadók segítettek, és 469 millió dollárt (165,8 milliárd forint) tett ki a harmadik negyedévben. Mindazonáltal az eredmény 37 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a magasabb finomítói árrések, a szűkülő Brent-Ural árrés és a petrolkémia negatív hozzájárulásának együttes hatása miatt. A kelet-közép-európai országokban bevezetett kormányzati elvonások, valamint a Magyarországon újonnan bevezetett CO2-adó is jelentősen rontotta az eredményt, miközben a petrolkémiai üzleti környezet is kedvezőtlen maradt, és negatívan járult hozzá a “tiszta” EBITDA-hoz.

Fogyasztói Szolgáltatások bíztató eredményeket hozott, az EBITDA 250 millió dollár (87,9 milliárd forint) lett a harmadik negyedévben, ami 107 százalékkal haladja meg a 2022-es év harmadik negyedévét. Az árplafon-szabályozások enyhítése és az üzemanyag-árrések támogatása mellett főként inorganikus hatásra vezethető vissza, köszönhetően a hálózat lengyelországi és szlovéniai kiterjesztésének, amely mintegy 400 millió literrel növelte a harmadik negyedévben értékesített üzemanyag mennyiséget. Az eredményt támogatta az erős fogyasztói kereslet, a nem üzemanyag értékesítések további bővülése, valamint a MOL Move hűségprogram, amelyre már több mint egymillióan regisztráltak Magyarországon és több mint 700 ezren Lengyelországban.

Forrás: MOL Magyarország

H I R D E T É S