távmunka
távmunka

A távmunka eddigi tapasztalatai és a várható tendenciák

Szponzorált cikk

blank
blank

H I R D E T É S

A hazai munkáltatóknál jellemzően a jelenléti munkavégzés az elvárás. Az elmúlt években kiadott kényszerintézkedések hatására azonban egyre többen próbálhatták ki, hogyan is működhet egy cég ’home office’ módban. Hogy hol tart jelenleg az átállás, nehéz pontosan megmondani.

Átalakuló körülmények

A munka világa általában jól megszokott rend szerint működik, a kialakult szabályokhoz pedig a cégek többsége egyaránt ragaszkodik. A világ azonban változik, ezzel együtt pedig a különböző feltételek is, a modern technológia elterjedése pedig erre a területre is kifejti hatását. A modern céges kultúrában már egyáltalán nem ritka az, hogy valaki nem az irodában, hanem otthonában, vagy épp valahol máshol dolgozik.

A technikai feltételek ehhez általában adottak, a munkavállalónak pedig lényegében elég, ha rendelkezésre áll a szélessávú internetkapcsolat, illetve egy notebook. A home office rendszere rugalmasabb, a dolgozók számára is komfortosabb körülményeket teremt. A technológia fejlődésével tehát lényegében párhuzamosan alakult ki a távmunka egyre gördülékenyebb kivitelezése. Napjainkra ma már sokan csak ezt a munkarendet alkalmazzák, vagy legalábbis egyfajta hibrid rendszerre álltak át.

Hazánkban egészen a közelmúltig szinte egyáltalán nem volt jelent a home office lehetősége. Egyrészt a multinacionális cégek elterjedése, másrészt az elmúlt évek járványhelyzete okán azonban nálunk is felütötte a fejét ez az opció. A kényszerhelyzetben átalakított körülmények és munkavégzési forma az aggodalmak ellenére beválni látszott, így ennek napjainkban is nyoma van. Az átállás ugyanakkor nem teljesen történt meg, és nehéz megmondani, mit hoz a jövő. A távmunka Profession oldalán található opciói mindenesetre megérnek egy keresést.

Aggodalmak és pozitív tapasztalatok

Sokszor a kényszerű helyzetekből adódó megoldások hozzák a legváratlanabb eredményeket. Nem volt másképp a távmunka esetében sem. A COVID járvány miatti lezárások okán sok cég nem tehetett mást, mint otthon tartotta dolgozóit és megpróbálta távolról megoldani a mindennapi munkavégzést. Az átállás természetesen simán ment, hiszen ma már minden folyamat online vagy különféle szervereken, hálózatokon keresztül történik, így a távoli elérés alapvető lehetőség.

Ennek megfelelően a távmunka is gördülékenyen kezdett terjedni a hazai céges környezetben is, bár eleinte egyöntetű aggodalom övezte a folyamatot. Sokan attól tartottak, hogy a munkavégzés ezáltal ellenőrizhetetlenné válik, csökken majd a dolgozók teljesítménye, illetve a céges folyamatok is akadozva zajlanak majd. Tekintve, hogy a távmunka ezelőtt szinte teljesen ismeretlen volt a hazai vállalati kultúrában, ezek az kételyek abszolút természetes velejárói voltak a bevezetésének.

A járványhelyzet elmúltával persze mindenki levonta a távmunkával kapcsolatos konklúziókat. A legtöbb beszámoló szerint az új munkarend a vártnál jóval pozitívabb tapasztalatokkal járt. A dolgozók munkakedve nőtt, a rugalmasabb időbeosztás és a komfortos körülmények segítették a hatékonyságot, a céges folyamatok pedig probléma nélkül zajlottak az online térben is. Mostanra azonban úgy látszik, hogy mégsem sikerült mindenkinek maximálisan meggyőződnie a távmunka létjogosultságáról.

Kérdéses jövőkép

távmunka kedvező tapasztalatai ellenére sok munkáltató az első adandó alkalommal visszaállt a jelenléti munkavégzésre. Ebből úgy tűnik, hogy a jól ismert szokásokat nehéz levetkőzni és hiába pozitív egy újdonság megítélése, a teljes körű elfogadásra egyelőre várni kell. Más esetekben azonban az a kedvező tendencia látszik, mely szerint a távmunka teljes egészében vagy részben képes volt beépülni a céges kultúrába, a munkavállalók nagy örömére.

Napjainkban a cégek zöme legalább hibrid munkavégzésre ad lehetőséget, vagyis heti néhány napot az irodában kell tölteni, de a fennmaradó időben marad a távmunka. Egyelőre ez tűnik a legmegnyugtatóbb megoldásnak, mely lényegében hidat képez a régi rend és az új trendek között. A visszajelzések alapján már egy ekkora változás is óriási lendületet képes adni a munkakedvnek, hiszen a dolgozók is úgy érzik, megbíznak bennük és időbeosztásuk is rugalmasabbak alakítható.

A távmunka előnyeiről még nagyon sokáig lehetne beszélni, ahogy természetesen bizonyos hátrányai is említhetők lennének. Annyi biztos, hogy ez a munkavégzési forma lesz a jövő, sok helyen pedig már ez a jelen is. A technológia további fejlődésével még kifinomultabb megoldások, még gördülékenyebb munkavégzés várható majd, így előbb-utóbb bizonyára minden céget sikerült majd meggyőzni arról, hogy a távmunka egy működőképes munkavégzési forma.

H I R D E T É S