Körber
Körber

Ahová szívesen járnak be a kollégák – munkavállalói jóllét a Körber Hungáriánál

blank
blank

H I R D E T É S

A pécsi székhelyű Körber Hungária az egyedi gépgyártás világpiacának jelentős szereplője. A speciális vevői igényeknek és a magas minőségi elvárásoknak való megfeleléshez komoly szaktudásra és tapasztalatra van szükség, ezért az itt dolgozó munkatársak egyértelműen a Körber legnagyobb értékét jelentik, megtartásuk pedig a vállalat számára stratégiai cél. Különösen napjainkban, amikor a körberesek gerincét adó mérnökök, IT-szakemberek, fém- és gépipari szakmunkások iránti kereset bel- és külföldön egyaránt rendkívül magas, az ipart jellemző munkaerőhiány miatt éles a verseny a legjobbakért.

A munkáltatói törekvések egyik pillére a több évtizedes múltra visszatekintő jólléti program. A Körber 2017-ben elfogadott vállalati CSR stratégiájában külön fejezetet szentelt a munkatársak iránti felelősségvállalásnak. Ennek része egyrészről természetesen a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételek kivétel nélküli biztosítása, másrészről pedig egy anyagi és természetbeni juttatásokból, programokból és lehetőségekből összeálló jólléti csomag. Utóbbi egyaránt tartalmaz hosszú ideje bevett gyakorlatnak számító elemeket, ráadásul évről évre további újdonságokkal bővül. Méghozzá egy tudatos törekvés nyomán, hiszen adott esetben egészen apró dolgok befolyásolják a munkavállalók állásváltással vagy -megtartással kapcsolatos döntéseit.

A rugalmas munkaszervezés és a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása természetesen hangsúlyos elem. Ennek része például az otthoni munkavégzés lehetőségének biztosítása és az előírt törzsidő nélküli, rugalmas munkaidő. A 35 év alattiak számára kedvező a törvényben előírtat meghaladó, életkortól és munkakörtől függetlenül mindenkinek járó, legalább 25 nap alapszabadság.

A béren felüli juttatások közül kiemelkednek az évente négy különböző jogcímen folyósított bónuszok (feltétel nélkül járó nyaralási, őszi, karácsonyi, valamint teljesítményfüggő vállalati bónuszok), az öt év után alanyi jogon járó hűségbónusz és a családos kollégáknak fizetett bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdési, nyári táboroztatási támogatások. Ugyancsak jelentős tételt tesz ki a vállalat hozzájárulásának köszönhetően a városi menük áránál jóval olcsóbb étkezés a nem mellesleg kiváló minőséget kínáló étteremben. Kisebb értékű ugyan, de annál népszerűbb az e-bike kölcsönzési lehetőség. A járműveket munkába járás mellett magáncélra is használhatják a kollégák.

Rendkívül népszerűek az évente több alkalommal megtartott, jó hangulatú, közösségépítő vállalati rendezvények, amelyekre egyes esetekben a munkatársak a párjukat vagy akár egész családjukat is magukkal vihetik. Az év csúcseseménye a ma már több mint 2600 embert megmozgató családi nap, ahol több tucat játékkal, étellel-itallal, szórakoztató programokkal és sztárfellépővel várják a vendégeket. Emellett a tavaszi Körber majális, a kisgyerekesekre fókuszáló Mikulás-program és a karácsonyi vacsora is jelentős számú résztvevőt vonz.

Sikeres kezdeményezésnek bizonyult a néhány évvel ezelőtt elindított munkavállalói kedvezményprogram, amelyben mára több mint száz pécsi üzlet és szolgáltató – a barkácsboltoktól a szépségszalonokig – vesz részt. Az ide betérő körberesek céges belépőkártyájukat felmutatva különböző árengedményekhez juthatnak.

A vállalat kollektív élet- és balesetbiztosítást kötött minden munkavállalóra és önkéntes egészségpénztári hozzájárulást is fizet részükre. A vállalati sportkör jelképes összegért kínál a hagyományos sportágaktól a modernekig 17 szakosztályban mozgási lehetőséget. Népszerűségét bizonyítja, hogy 450 tagjával a város legnagyobb sportegyesületeinek sorába tartozik. Az idei év újdonságaként pedig komplex egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a kollégák – munkaidőben és ingyenesen.

A körberesek bekapcsolódhatnak a cég társadalmi felelősségvállalási kezdeményezéseibe. Így például a szavazataik alapján dőlnek el a közhasznú civil szervezeteknek szánt, több millió forintos adományok címzettjei. Az önkéntes programban ugyancsak a munkatársak által javasolt helyszíneken (iskolák, óvodák, állatmenhelyek, szabadidős létesítmények stb.) segíthetnek általában a helyiekkel összefogva felújítani és megszépíteni dolgokat. Az egyszerre szemléletformáló és közösségépítő önkéntes napok idén már 25 helyszínen több mint 600 résztvevővel zajlottak, akik közel nyolcezer munkaórát fordítottak a szabadidejükből különféle közösségi terek rendbehozására.

A Körber a kiszámíthatóság mellett perspektívát kínál a munkatársaknak. Alapelv, hogy a különféle juttatások státusztól függetlenül a saját állományú és a kölcsönzött kollégáknak egyformán járnak. Emellett sikeresen érvényesítik az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét: a férfi-női bérszakadék a vállalatnál gyakorlatilag nem létezik. A szakértelmet és a lojalitást számos módon elismerik, ennek köszönhetően pedig az átlagos munkaviszony hossza a cégnél meghaladja a 10 évet, a fluktuáció pedig az iparági és a régiós átlagtól elmaradva 5% alatt marad.

H I R D E T É S