beindultak-a-noi-startup-kh-bank
beindultak-a-noi-startup-kh-bank

Beindultak a női startupok

blank
blank

H I R D E T É S

Lezárult a legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátor, a Start it @K&H őszi jelentkezési időszaka, 15 új startup kezdheti meg a munkát a féléves mentorprogramban. Az idén ötéves inkubátor a kiválasztás során ezúttal is a fenntarthatóságra helyezte a hangsúlyt, a környezeti vonatkozások mellett azonban a társadalmi vonal is előtérbe került. Kiemelt figyelmet kaptak azok a startupok, amelyek női alapításúak vagy a nemi egyenrangúságot erősítik innovációjukkal.

Mérföldkőhöz érkezett, ötéves lett a legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátor. A 2017-ben kísérleti projektként indult program együtt nőtt fel az alulról szerveződő hazai startup közösséggel, mára pedig már 21 különböző iparágból érkező, korai fázisban lévő startupot segített elindítani a piacra lépés és a siker felé vezető úton. „Az öt év során 90 csapatunk, 7 milliárd forint összegű tőkebevonásához járultunk hozzá. Az inkubált startupjaink közül 24 jelenleg is aktív, összességében nézve pedig 65 százalékuk az alapítás után egy évvel is működik. Ez nagyon jó arány a nemzetközi 25 százalékos átlaghoz képest” – összegezte a kiváló eredményeket Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője a Start it @K&H sajtótájékoztatóján.

Az inkubátornak ezt a kiemelkedő sikerrátát azzal sikerült elérnie, hogy a legkritikusabb – piacra lépésig terjedő – fázisban nyújt segítséget a startupoknak. A féléves mentorálás alatt egy olyan inspiráló közösségbe kerülnek a csapatok, ahol a szakmai- és a K&H vezetői közül kikerülő mentorok, a technológiai szolgáltatások, az inkubátor hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere és az alumni csapatok értékes tapasztalatai is rendelkezésre állnak a fejlődéshez. A cél pedig az indulás óta változatlan, a nagyvállalati és a startup szektor szinergiáinak kihasználásával támogatni az innovatív ötletek sikereit.

Fókuszban a fenntarthatóság

Az őszi felvételi körben 55 jelentkező közül 15 csapat került az inkubátorba, akik közül négy környezetbarát megoldással érkezett, hat pedig női alapítású. „Az volt a célunk, hogy – a K&H Csoport fenntarthatósági törekvéseivel összhangban – kiemelten támogassuk azokat a startupokat, amelyek valamilyen környezeti vagy társadalmi problémára nyújtanak megoldást. Ezzel túlléptünk azon, hogy a fenntarthatóságot pusztán környezetvédelmi oldalról nézzük. AZ ESG második lába, a „social”, vagyis a társadalmi vonal is ugyanúgy szerepet kapott a csapatok kiválasztásánál. Kifejezetten a női esélyegyenlőséget erősítő startupokat kerestünk, amelyek vagy női alapításúak, vagy az egyenrangúságot erősítik az ötletükkel, például a nők elhelyezkedését, érvényesülését segítik a férfias szakmákban” – hangsúlyozta Németh Balázs.

Az őszi szemeszterben a fenntarthatósági csapatok megújult programelemek is támogatják a fejlődésben, többek között női mentorokat kapnak, a témába vágó workshopokon- és előadásokon vehetnek részt, illetve kerekasztal beszélgetéseken tanulhatnak, inspirálódnak a sikeres női vállalkozóktól.

A Start it @K&H új csapatai

  • szoftver, segítségével az éttermek hatékonyabban, fenntarthatóbban működnek
  • fenntartható fehérjeforrást előállító hazai tücsökfarm, ahol innovatív tenyésztéstechnológiával termelnek tücsöklisztet
  • küldetésük, hogy közelebb hozzák a kertgazdálkodást a nagyvárosi lakossághoz
  • a népi hagyomány és örökség megőrzésére épül ruhamárka
  • appon keresztül köti össze a rendezvénypiac minden szereplőjét
  • platform, egy helyen gyűjti össze a képeket, videókat, hangüzeneteket, így közelebb hozva egymáshoz a családtagokat és a különböző generációkat
  • a gazdik életét megkönnyítő app, szűrhetőek benne az állatbarát helyek
  • elsődleges célja az életveszélyes helyzetek során felgyorsítani az adatáramlást
  • marketplace és karriermenedzsment platform, a zenésztársak megtalálásában segíti a zenészeket
  • oktatási alkalmazás, segít a diákoknak az összetett információk gyors elsajátításában
  • cégeket és etikus hackereket összekötő platform
  • könnyen beszerelhető elektromos tűzérzékelő
  • app, ami alkalmas az emberi hangszerjáték pontos leképezésére
  • a gabona kereskedelmet emeli magasabb szintre személyre szabható appon keresztül
  • virtuális versenymérnök, a szimulátor versenyző adatait elemezve segít a pilóta képességeinek fejlesztésében

Forrás: K&H Bank

H I R D E T É S