évvégi beszéd, évzáró, vezetők, évzárás, kommunikáció
évvégi beszéd, évzáró, vezetők, évzárás, kommunikáció

Évvégi beszéd 7 lépésben – a vezetők nagy kihívása

blank
blank

H I R D E T É S

Így írd meg eddigi legjobb évzáró mondandód, ha nem akarod, hogy mindenki fél lábbal a svédasztalnál legyen, miközben te, a vezető beszélsz.

A karácsonyi buli kötelező eleme a beszéd, amelyben a vezető összefoglalja az év eredményeit és célokat tűz ki a következő időszakra. Sajnos sok esetben ezek túl hosszúra nyúlnak, és ezért nem is tudják fenntartani a kollégák figyelmét. Nagy kár, ugyanis az évzáró mondatok jól lekeretezik az elmúlt évet és segítik az átmenetet a következőbe – persze csak, ha meg is hallgatják őket. Ezt a 7 lépést kövesd, hogy idén jobban sikerüljön!

Határozd meg kiknek beszélsz!

A kollégáknak. Rendben. De kik ők, mi foglalkoztatja épp őket, milyen hangulatban vannak, milyen évük volt. Mit szeretnének tőled hallani, mire kíváncsiak? Ne csak azt mondd el, amit el akarsz mondani, hanem azt is, amit hallani szeretnének tőled.

Legyen a mondandódnak célja!

Visszajelzés, összefoglalás, lezárás? Mindez együtt? Vagy „csak” köszönetet szeretnél mondani?  Tűzd ki a fő célt, ezzel elkerülheted, hogy a káoszban végül ne menjen át az üzeneted.

Találj egy összekötő elemet!

Jó, ha van valami, amire fel tudod fűzni a mondandót egyes részeit, amihez vissza-visszatérsz. Lehet ez a cégetek mottója, víziója, lehet ez valamilyen elvont fogalom, mint a remény, a szabadság vagy a vágy. Így követhetőbb és könnyebben érthető lesz a beszéd, ráadásul neked is segít majd egyenesbe szedni a gondolatokat.

Vágj bele a közepébe!

Legalábbis íráskor. Fogalmazd meg először a legfontosabb mondani valódat, nyugodtan kezdd a szövegtörzs megírásával, majd ezután foglalkozz a konklúzióval és a bevezetővel

Dolgozd ki a lezárást!

A beszéded végén jó, ha a közönséged tele reményekkel, célokkal és lendülettel vág a következő évbe bele (persze csak a vacsora után). A jó befejezés hozzávalói a következők: hozd vissza azt a bizonyos összekötő elemet, összegezd a fő üzeneteid, és zárj egy ütős és tartalmas mondattal, akár idézettel

A vége felé jöhet a bevezetés!

Ennek megírását hagyhatod utoljára. Üdvözöld a vendégeket, vázold fel miről fogsz beszélni, vezesd be az összekötő elemet és tűzd ki, hová szeretnél eljutni a beszéd végére

Készülj fel a helyszínre!

Ha kész a nagy mű, vedd szemügyre hol is fogod elmondani. Nem mindegy, hogy élőben, online, mikrofonba vagy anélkül fogsz-e beszélni. Ha sokan vagytok, gondoskodj hangosításról és akár színpadról is, mert hiába a jó beszéd, ha nem lát és hall belőled senki semmit.

Szerző: B.B.
Fotó: Envato

H I R D E T É S