inflacio, munkavallalo, munkanelkuliseg, fizetes
Fotó: Envato

Ennyien féltik a munkájukat egy újabb válság miatt

blank
blank

H I R D E T É S

Egy felmérés szerint a megkérdezettek több mint fele anyagilag nincsen felkészülve egy újabb gazdasági válságra.

A növekvő infláció, a drasztikusan emelkedő energiaárak és az orosz-ukrán háború – csak néhány tényező, ami miatt a fejlett világban sokan aggódnak amiatt, hogy egy esetleges recesszió miatt megmarad-e a munkahelyük. Az Insight Global nemrégiben végzett felmérése szerint az amerikai munkavállalók 78 százaléka aggódik munkahelye biztonsága miatt, ha az USA ismét válságba kerül. A vállalat több mint ezer, többnyire fehérgalléros szakmában dolgozó munkavállalót kérdezett meg – írja az Insider.

Elkezdték félteni a munkájukat a munkavállalók

A júniusban végzett felmérés szerint az amerikai munkavállalók 23 százaléka rendkívül aggódik amiatt, hogy ha beköszönt egy újabb válság, elveszti majd a munkahelyét. A válaszadók 56 százaléka ráadásul úgy nyilatkozott, hogy anyagilag nincs felkészülve egy újabb recesszióra, vagy nem tudja, hogyan készüljön fel  rá.
Az, hogy ki mennyire borúlátó, a válaszadók beosztásától is függött.

A felmérést kitöltő vezetők közel fele aggódik amiatt, hogy egy újabb gazdasági válság esetén elbocsátják, míg a nem vezetők 34 százaléka nyilatkozott ugyanígy.

Az amerikai jegybank, több országhoz hasonlóan, az inflációt kamatemeléssel próbálja féken tartani. A Deutsche Bank szerint a gazdaság hamarabb kerül recesszióba, mint azt korábban megjósolták, és a gazdasági válság csaknem 2 százalékkal növeli majd a munkanélküliséget.

Ha van munka, van minden?

A válaszadók több mint fele, 52 százaléka  nem hiszi, hogy a munkahelye kibírna egy újabb recessziót.

A munkavállalók 54 százaléka vállalná a fizetéscsökkentést, ha ez azt jelentené, hogy nem bocsátják el,

de a férfiak és a nők között ez az arány eltérő. A férfiak több mint 60 százaléka mondta, hogy vállalná, hogy kevesebb legyen a fizetése. Ez az arány a nők körében kevesebb, mint 50 százalék.
A recessziós aggodalmak mellett az elbocsátások is félelmet keltenek az amerikai munkavállalók körében. A felmérés szerint a vezetők 87 százaléka „valószínűleg” kénytelen lenne elbocsátani dolgozóit gazdasági válság esetén.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S