minosegi ferfi nadrag
minosegi ferfi nadrag

Mit mutat meg rólunk az öltözékünk?

Szponzorált cikk.

blank
blank

H I R D E T É S

Az öltözködésünkkel akarva, akaratlanul is üzenünk a világnak. Azt, hogy milyen ruhadarabokat, milyen színárnyalatokat viselünk és hogyan hordjuk ezeket, mind árulkodnak a személyiségünkről, az éppen aktuális hangulatunkról vagy akár társadalmi státuszunkról, munkakörünkről is. A határozott fellépés, a magabiztosság és a karizma fontos dolgok. Azonban az, hogy mit viselünk, erősítheti vagy épp gyengítheti is a megjelenésünket. Az első találkozás benyomásait – legyen az magánélet vagy az üzleti szféra – már nem lehet újraírni, ezért fontos, hogy az öltözködésünk mit mutat meg rólunk.

Az első benyomás

Az, hogy az első találkozáskor milyen benyomást teszünk a másikra, döntő lehet a kapcsolat későbbi alakulása szempontjából. Az öltözködés fontos része a rólunk kialakuló képnek. Próbáljunk a másik fejével gondolkodni, mi az amit mi elsőként észreveszünk másokon? Az alábbi négy pontot egész biztosan: 

  1. Kontextus: az öltözék üzenete mindig kontextusban értelmezendő. Egy üzleti találkozón viselt zakó például mást üzen, mint ugyanaz a zakó egy baráti összejövetelen. Ha valaki nem az esemény jellegéhez öltözik, az azonnal feltűnik. 
  2. Részletek: az apró részletek – például a kiegészítők, az anyagok minősége és a szabás – sokat elárulhatnak viselőjük személyiségéről és hangulatáról. A hangsúlyos kiegészítőket azonnal észrevesszük, míg a visszafogott kiegészítők szinte észrevétlenül emelik az összképet.
  3. Fontos az összkép: az egyes darabok mellett fontos az is, hogy hogyan áll össze az egész öltözék. Egy harmonikus, jól összeállított outfit összeszedett és magabiztos személyiséget tükröz. Itt fontos megjegyezni, hogy a harmonikus nem jelent “szürkét”. Használhatunk bátran színeket, de ezek legyenek összhangban a többi ruhadarabbal, az eseménnyel és persze a személyiségünkkel. Amire manapság, a digitális világban még inkább érdemes odafigyelni, hogy a képen vagy videóban látható összkép harmonikus legyen és megfeleljen a valóságnak.
  4. Színek és az asszociáció: bár a színek pszichológiai hatásai ma már jól ismertek, a hétköznapok során aligha kezdünk színelemzésbe egy találkozón. Vannak persze olyan színek, amelyekhez társítunk bizonyos fogalmakat; például a feketéről a gyász vagy a nagyon konzervatív megjelenés juthat eszünkbe, míg a pirosról a szenvedélyes, kihívó viselkedés.

Színek pszichológiája az öltözködésben

A színek pszichológiai hatásáról már több tanulmány is született, amelyeket a divatvilág és a stílustanácsadók is előszeretettel alkalmaznak. Vannak színek, amelyek az üzleti életben elfogadottak és vannak, amelyeket inkább csak kiegészítőként érdemes viselni, ha konzervatív környezetben dolgozunk. 

Üzleti életben elfogadott színek

fekete eleganciát, erőt és komolyságot tükröz. Gyakran viselik üzleti találkozókon és hivatalos eseményeken, mert magabiztosságot és megbízhatóságot sugall.

fehér a tisztaság, az egyszerűség és az ártatlanság színe. Üzleti környezetben a professzionalizmus és precizitás szimbóluma. Aki fehéret visel, azt sugallja, hogy nyitott és őszinte.

kék megbízhatóságot és higgadtságot üzen, különösen népszerű üzleti környezetben. Sokszor köszön vissza az üzleti ingeken, akár csak a fehér.

szürke az egyensúly és a semlegesség színe. Professzionális, konzervatív és kifinomult megjelenést biztosít.

barna a föld színeket idézi, stabilitást és megbízhatóságot sugall. Üzleti környezetben a barátságosság és a hitelesség szimbóluma, különösen a világosabb árnyalatai.

A hangsúlyosabb darabok üzenete

Nem csak a színek, hanem egy-egy hangsúlyosabb darab is sokat elárulhat viselőjéről. A férfi ruhatár alapjait általában az alábbi ruhadarabok adják: 

Öltöny, zakó, nadrág és az ing

Egy jól szabott kabát vagy zakó professzionalizmust és határozottságot sugall, ami komoly hozzáállást tükröz az üzleti életben. A jó minőségű anyagból készült ingek és nadrágok pedig még tovább emelik a megjelenésünket. Ráadásul a minőségi anyagok tovább megtartják a formájukat, színüket, kevésbé gyűrődnek, ezáltal rendezettebb összképet mutatnak. Érdemes a minőségi anyagú ingekből, basic pólókból, (amelyeket akár ing vagy zakó alá is hordhatunk) többet beszerezni.

Ékszerek, kiegészítők

Az ékszerek kiválasztása is árulkodó. Egy visszafogott, elegáns ékszer ízlésességet, míg egy extravagáns darab önbizalmat és egyediséget tükrözhet. Egy izgalmasabb mandzsettagomb, máris feldobja az inget, ahogy egy elegáns díszzsebkendő az öltönyt. Az óráknál is érdemes figyelni arra, mihez passzol a sportszíj és milyen összeállításhoz a bőr vagy fémszíj.

Cipő

A cipő az első dolgok közé tartozik, amit észreveszünk valakin. Egy jól ápolt, minőségi cipő viselőjéről gondosságot és igényességet árul el, míg egy sportcipő aktív és laza stílust sugallhat. Legyen a cipő laza vagy elegáns, figyeljünk arra, hogy ne legyen elhasználódott, kitaposott és mindig legyen tiszta. 

H I R D E T É S