munkaeropiac, munkaerohiany, szakemberhiany, vosz
Fotó: Envato

Munkaerő- és szakemberhiány, változó munkaerőpiac

blank
blank

H I R D E T É S

A munkaerőhiány a teljes feldolgozóiparban általános jelenség, de az építőipar mellett a szolgáltatásokat, például logisztikát, a raktározást, a turizmust, a vendéglátást is keményen hátráltatja – mondta a napi.hu-nak a VOSZ főtitkára.

Perlusz László többek között hangsúlyozta, a vendéglátóipar kapta a legjelentősebb sokkhatást a pandémia ideje alatt, hiszen a szektor munkavállalói gyors döntések után jellemzően karriert is váltottak. Az építőiparban pedig már tartósan jelenlévő probléma a szakemberhiány. Ráadásul a képzett szakemberek kivándorlása sem lanyhult.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az interjúban kiemelte, bár „jó irányba indult a szakképzési reform, amely egy valós kereslet vezéreltséget céloz meg és egy valóban ösztönző ösztöndíjrendszer alapjait fekteti le. A kkv-kat érdekeltté kell tenni a duális képzésbe való bekapcsolódásba, hogy a szakemberhiány mérséklődjön és meg is tudják tartani a képzett fiatal szakembereket. A szakképzési hozzájárulás ugyan megszűnt, de ígéretet kaptunk arra, hogy azok a vállalkozások, amelyek részt vesznek a duális képzésben, a munkáltatói járulék terhére a továbbiakban is elszámolhatják költségeiket”. Perlusz Lászkó példaként említette Németországot, ahol „… a végzős évfolyamok tanulóinak több mint a fele a duális szakképzési rendszerben tanul tovább, és a fiatalok körében mért munkanélküliség Németországban messze elmarad az EU-s átlagtól, miközben a német gazdaságot az EU motorjaként tartják számon”.

A teljes interjú a napi.hu oldalán olvasható el.

Fotó: Envato

H I R D E T É S