munkaeropiac, vosz, szja, berigeny
Fotó: Envato

Bérfeszültséget okozhat a 25 év alattiak adókedvezménye

blank
blank

H I R D E T É S

A fiataloknak járó kedvezmény munkahelyi hatásának megítéléséről a vállalkozások körében vegyes kép alakult ki – mondta Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) alelnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei testület elnöke, amit az üzletem.hu szemlézett.

A fiatal munkavállalóknak ez évtől járó adókedvezmény egy felmérés szerint meghozta a 25 év alattiak álláskeresési kedvét.

Az akár korosztályi bérfeszültségekkel járó változásra és a felmerülő problémák kezelésére ugyancsak oda kell figyelniük a munkaadóknak, ha meg akarják őrizni a munkahely békéjét.

Ádám Imre, a VOSZ alelnöke szerint azokban a gazdasági ágakban, ahol jelentős a munkaerőhiány, a fiatalok nagyobb arányú foglalkoztatása az idősebb munkavállalóknak könnyebbséget jelent, mert így megosztható az adott esetben számos túl­órát jelentő munkaterhelés – olvasható a boon.hu-n.

Azoknál a cégeknél azonban, ahol ez nem áll fenn, nyilvánvaló bérfeszültségek keletkezhetnek, aminek a megoldása a munkaadó jól felfogott érdeke és felelőssége.

Ha nincs mód az idősebb korosztály bérének anyagi kompenzációjára, a kiegyenlítésre megoldásként szóba jöhet a pluszszabadság, a különböző béren kívüli juttatások, amik enyhíthetik a korosztályok között esetleg felmerülő problémákat.

Az adókedvezménnyel a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy jobban fizető állás után nézzenek, de ennek sikerét behatárolja a végzettségük.

Ha a munkaadó vállalja a betanítást és a kezdő beválik, akkor hosszú távon értékes, állandó munkaerőt találhat a maga számára arra az időszakra is, amikortól a munkavállalóra már nem lesz érvényes a 25 év alattiak szja-mentessége.

Ádám Imre emlékeztetett arra a tendenciára, hogy a fiatal munkavállalókat már nem kizárólag a kereseti lehetőségek motiválják, hanem az a munkahelyi környezet is, amiben dolgozniuk kell.

Jól szeretnék érezni magukat a munkában, a munkatársak között. A tevékenységben keresik az élményeket, a karrier és az előrelépés lehetőségét, mindazt, ami támogatja az ambícióikat.

Egyes munkakörökben pedig megnőtt az otthoni munkavégzés igénye, ami a kötetlenebb, rugalmasabb munkaidő-beosztás lehetőségét adja meg a számukra.

Forrás: üzletem.hu / boon.hu

Fotó:

H I R D E T É S