munkavallalo, munkaltato, cafeteria, szervezeti kultura, Erste Bank
Fotó: Erste bank

Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank

blank
blank

H I R D E T É S

Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank, az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap a pénzintézet értékpapírjából, és ezzel munkavállalóból társtulajdonossá válnak – közölte a pénzintézet.

A program részeként a dolgozók megtakarításból is vásárolhatnak részvényt, amely mellé további extra részvényjuttatás jár. A dolgozók a részvényeket öt évig nem adhatják el, osztalékot azonban kapnak; a szavazati jogokat erre az időszakra átadják egy alapítvány részére – ismertették.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a részvényprogram minden adó- és járulékfizetési kötelezettségét átvállalják a jogosult munkavállalóktól, azaz azoktól, akik legalább hat hónapot dolgoztak tavaly a pénzintézetnél.

A bank vállalati kultúrájának lényege, hogy

felhatalmazást ad a dolgozóknak az önálló munkavégzésre, megbízik az alkalmazottakban; a dolgozói elkötelezettséget erősítik a különféle juttatások és ösztönzők, így a részvényprogram is

– jelezte.

Az „új valóság”

Kiemelte, hogy a munkavállalók preferenciái nagymértékben megváltoztak az utóbbi két-három évben a járvány hatására is;

a béren kívüli tényezők – például extra szabadság, munka-magánélet egyensúlya, cafetéria – szerepe egyre nagyobb a dolgozók megtartásában, megnyerésében.

Úgy fogalmazott, hogy a bankszektor soha nem tér vissza ahhoz a működéshez, amely a járvány előtt jellemezte, „egyszerűen nincs rá szükség”.

Az Ersténél 50 százalék az irodai munka, 50 százalék a home office aránya, és ez így is marad

– húzta alá. Keretszabályok vannak, például megbeszéléseket 8-17 óráig lehet beütemezni, ezen felül azonban a dolgozók döntik el, hogyan osztják be az idejüket, a munkaadó bízik bennük – fűzte hozzá utalva arra, hogy „ez az új valóság”.

Hogy mennyire fontossá vált az otthoni munkavégzés lehetősége, azt jól mutatja az Erste egyik nagy könyvvizsgáló vállalat segítségével végzett felmérése A bank arra kereste a választ, hogy a munkavállalók számára a juttatási rendszer mely elemei a legfontosabbak, hogyan alakítanák a juttatási csomagjukat a jelenleg rendelkezésre álló költségkeretből. A felmérésből kiderül, hogy az alapbér után – ami értelemszerűen a legfontosabb juttatás – a központi területen dolgozó, home office-képes munkakörökben ma már a második-harmadik helyen lényegében egyforma súllyal nyomnak a latba a különféle bónuszok és egyéb anyagi ösztönzők, illetve az otthoni munkavégzés lehetősége – áll a közleményben.

„Hibázni szabad!”

Mihók Krisztina, a pénzintézet humánerőforrás-vezetője felidézte, hogy 2015 környékén dolgozták ki a vállalati kultúra értékeit, amelyek a járvány idején is útmutatóként szolgáltak az új helyzetek kezeléséhez.

Első helyre került a törődés, ezt követi a felelősségvállalás, a felhatalmazás, az együttműködés, a visszajelzés, a „hibázni szabad” személet és a személyesség értéke

– részletezte. A hibák elkövetése például elkerülhetetlen, nem szabad azonban a szőnyeg alá söpörni azokat, tanulni kell belőlük – emelte ki.

A hr-vezető arra is kitért, hogy a bank lojalitási programja, az Erste Care két év munkaviszony után különféle juttatásokat kínál a dolgozóknak – például tanulmányi keretet, nyugdíjpénztári hozzájárulást, egészségbiztosítást a családra kiterjesztve. A program egyik eleme a szabadidő, például az alkotói szabadság, amely egy, két vagy négy hét extra szabadságot jelent.

– A humánerőforrással foglalkozó szakembereknek új kihívásokat kell kezelniük,

számos tényező, amely korábban vonzóvá tett cégeket, a munkavállalók számára ma már beépült az elvárások közé;

ilyenek a plusz juttatások és a rugalmas munkavégzés is – mutatott rá Mihók Krisztina.

– A munkaerőhiány már a járvány előtt is kihívást jelentett számos területen, így a bankszektor számára is, de mindez most még sokkal intenzívebb, mint korábban. Mára a megtartás lett az új toborzás: a munkáltatóknak a tehetséges, fiatal munkatársak megnyerése mellett a meglévő kollégák bizalmát és lojalitását is meg kell tudni tartani. Az irodák szerepe is változik, egyre inkább közösségi tér, a személyes kapcsolatok ápolásának, a csapatok összetartásának helyszíne, mintsem klasszikus munkaállomás – tette hozzá a hr-vezető.

Magyarországon az Erste Banknál több mint 3300-an dolgoznak, a csoportnál pedig mintegy 45 ezren. Idén az első negyedévben az Erste Bank adózás utáni eredménye 908 millió forint veszteség lett az előző év azonos időszakában elért 15,1 milliárd forintos nyereség után.

Forrás: Erste Bank / MTI
Fotó: Erste Bank

H I R D E T É S