Ukrajna, menekült, munka, epitőipar
Fotó: Envato

Több hazai vállalkozás ad munkát az ukrán menekülteknek

blank
blank

H I R D E T É S

Összeállításunkban megnéztük, hogy mely cégek, vagy iparágak számolnak hosszabb távon ukrán munkaerővel. Elsősorban Fejér és Pest megyében, illetve az építőiparban várják őket.

Eddig több százezer ukrán menekült lépte át az ukrán-magyar határt. Egy részük tranzitországként tekint Magyarországra, de sokan közülük – elsősorban azok, akiknek már itt él és dolgozik hozzátartozója, rokona, vagy barátja – azt tervezik, hogy itt maradnak.

A magyar-ukrán kettős állampolgárok eddig is korlátozás nélkül tudtak dolgozni Magyarországon, most viszont már a menekülő ukrán állampolgárok elől is elhárult az akadály, hogy nálunk vállaljanak munkát. A csak ukrán állampolgároknak eddig engedélyköteles volt a foglalkoztatás itthon, de most rájuk vonatkozik egy különleges szabályozás, miszerint ha kértek menedékes státuszt, akkor a hiányszakmákban külön engedély nélkül foglalkoztathatóak. A menedékes státuszú ukrán állampolgároknak most elég csak a bizonyítványukat bemutatni, hogyha hiányszakmában vállalnának munkát, a munkáltató pedig maga győződik meg arról, hogy az illető el tudja-e látni az adott munkafeladatokat.

Becslések szerint jelenleg mintegy 60 ezer ukrán dolgozik Magyarországon

Az elmúlt években elsősorban Pest és Fejér megyében találtak munkát, de sokan helyezkedtek el közülük az építőiparban is. Fejér megyében a legtöbb ukrán munkavállalót a székesfehérvári DENSO és a Videoton Holding, illetve rácalmási Hankook gyár foglalkoztatja. 

A most érkezők is számolhatnak ezekkel a cégekkel, ezt megerősítették az említett cégek vezetői is. A háború kitörésének másnapján hívott össze tájékoztató fórumot például Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója, aki elmondta, hogy mintegy 200 ukrán munkavállaló dolgozik a cégnél és szeretnének segítséget nyújtani számukra a háborús helyzetben. Ez kiterjed arra is, hogy családtagjaik, rokonaik előnyt élveznek a cégnél meghirdetett üres álláshelyek betöltésénél. Sinkó Ottó elmondta, hogy beszélt más munkáltatókkal is, ahol nagyobb számban dolgoznak ukránok és többek között a DENSO is segítséget kíván nyújtani számukra.

Ukrajna, menekült, munka, építőipar
Ukrajnai háború – Menekültek Záhonyban (MTI)

Az Ukrajnából érkező munkavállalók befogadásával kapcsolatban adott ki nyilatkozatot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége is. Az építőipar valamennyi alapszakmájában szakmunkás és mérnök-hiány van, ami a menekültek bevonásával is mérsékelhető, ezért az ÉVOSZ a tagszervezetei közreműködését kérte az orosz-ukrán háború miatt Magyarországra menekültek átmeneti foglalkoztatásához. 

Az átmeneti vagy tartós foglalkoztatás a menekültek számára is esély a normális életvitel kialakításához, folytatásához

A háborús helyzet eszkalálódásával a nagyvállalatokon kívül egyre több középvállalkozás is ajánl fel munkahelyeket: a Vajda-Papír csaknem 100, a szombathelyi Styl Ruhagyár pedig 70 munkahelyet ajánl fel az Ukrajnából menekülőknek. A Vajda-Papír Kft. alapító ügyvezető igazgatója, Vajda Attila közleményében tájékoztat arról, hogy a több mint 650 munkavállalót foglalkoztató cég dunaföldvári, székesfehérvári és budapesti gyárában is kínál munkalehetőségeket, az itt elhelyezkedőknek biztos jövedelmet és lakhatást is biztosítanak. A társaság mindegyik gyára közelében kínál szálláslehetőséget az egyedülállóknak, de segítséget nyújtanak a családok elhelyezésében is. A magyarul nem beszélő munkavállalóknak tolmács segíti a beilleszkedést. 

Radics Tibor a szombathelyi Styl Ruhagyár tulajdonosa és igazgatója azt közölte, hogy 60-70, Ukrajnából a háború miatt menekülni kényszerült embernek adna munkát a cég. Elsősorban szakképzett varrónőkre volna szükségük; rendelkeznek plusz létszám foglalkoztatásához szükséges gyártási megrendelés-állománnyal, gyártási területtel és termelőgépekkel, így akár hosszabb időn át is tudnának munkát biztosítani.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

A munkavállalás lehetőségét a szakszövetség azzal segíti, hogy a munkaadók figyelmébe ajánlja az érdeklődőket, akik az [email protected] e-mail címen vagy a (+36-1) 201-0333 telefonszámon jelentkezhetnek. Az ügyben érintett ukrajnai menekültek elérhetőségét pedig az ÉVOSZ továbbítja a tagszervezetei felé.

H I R D E T É S