pszichologia, stressz, relaxacio, eletmod
Fotó: Envato

Te mennyire bírod a stresszt?

blank
blank

H I R D E T É S

Nincs olyan ember a világon, akit ne érne napjában akár többször is stressz. Stresszelünk az iskolai eredményünkön, a felvételi elbeszélgetés, a soron következő állásinterjú, vagy csekkek és számlák, esetleg a pandémia miatt.

Naponta rengeteg inger ér bennünket, nemcsak a személyes színtéren zajlanak az események, hanem még a telefonunk és a laptopunk sem hagy minket nyugodni, nem csoda hát, hogy a stressz és a stresszből fakadó megbetegedések immáron népbetegségnek számítanak.
A videopszichologus.hu szakemberei annak jártak utána, hogyan vehetjük fel minél egyszerűbben és minél hatékonyabban a küzdelmet a stressz szörnyetegével szemben.

Amikor már felemészt a stressz…

Sajnos rengetegen nem mernek, nem tudnak szakemberhez fordulni, vagy épp gondolják azt, hogy a helyzetekre adott stresszválasz a saját személyiségük gyengesége. Ezeket a téves gondolatokat lenne jó egyszer s mindenkorra kiirtani, és akkor egyből több ember merne előhozakodni a problémájával.
Fontos észben tartani, hogy amíg az egyik ember ingerküszöbét egy helyzet el sem éri, addig a másik számtalan álmatlan éjszakát és tépelődést tudhat maga mögött miatta.
Teljesen természetes, hogy másként reagálunk helyzetekre, hogy mindenkit más szituáció és más mértékben triggerel, ha azonban felismerjük saját magunk körül azokat a helyzeteket, ahol elkezdünk stresszelni, akkor hatékonyan felléphetünk ellene!

blank

Van megoldás a stresszre?

Ha most valami hiperszuper csodaszerre vársz, akkor csalódást kell okoznunk. Ahhoz ugyanis, hogy megnyugtasd magad egy rázós helyzetet követően, nem kell méregdrága eszköz vagy épp varázspirula.

Egy dolog kell hozzá: a légzésed!

A megfelelő légzéstechnikát alkalmazva ugyanis percek alatt visszahozhatjuk az optimális vérnyomásunkat és vele együtt a higgadtságunkat és a lelki békénket is. Nincs másra szükség, mint arra, hogy behunyd a szemed, kiiktass minden zavaró gondolatot, és mélyen orron át lélegezz be lassan, majd dupla annyi időn keresztül szájon át ki. Ha ezt a mély légzést folyatod öt percen keresztül, akkor jut annyi levegő a szervezetedbe, hogy vissza tudjon állni az alap nyugalmi állapotod. Persze segíthetsz kézmozdulatokkal is, hogy minél jobban meditatív állapotba kerülj, de alapvető jelentősége a légzéstechnikádnak van.

Forrás: videopszichologus.hu
Fotó: Envato

H I R D E T É S