üvegplafon, nők a munkaerőpiacon, női karrier
üvegplafon, nők a munkaerőpiacon, női karrier

Tudod, hogy meddig juthatsz nőként?

blank
blank

H I R D E T É S

… és addig ment, amíg az üvegplafonig nem ért. Akár egy mese részlete is lehetne, de nem mesés témáról lesz szó a következőkben. A munka világában különösen nem az, ahol nemcsak a több pénzért megy a küzdelem, de a ranglétrán való feljebb jutásért is.

Ma már könnyebb női munkavállalóként keresetet hazavinni. Akár a családfőével is vetekedhet az összeg, ne adj isten, akár meg is fejelheti. A női és férfi szerepek még mindig adottak, de már jó eséllyel aktívan részt vesz az apa a gyermeknevelésben és nem minden csak az anyára hárul. Ugyanígy a pénzkeresés sem csak a férfi szerepe egyesegyedül. A gyengébbik nem tagjai tehát dolgozhatnak és teszik is ezt nap, mint nap. Ám, ha nagyratörő céljaik vannak és megpályázzák a legfelső pozíciók valamelyikét, akkor egy láthatatlan akadállyal találhatják magukat szemben. Üvegplafon-hatásnak nevezik azt, amikor a szakképesítés, tudás, gyakorlat ellenére sem juthat a legmagasabb vezetői szerephez valaki. Főleg a nők és valamely kisebbséghez tartozó vagy fogyatékkal élő személyekkel kapcsolatban használják ezt a fogalmat.

Határ a csillagos ég? Vagy megfog az üvegplafon?

A jelenség létezett, de sokáig nem adtak nevet a gyereknek. Az 1980-as évek végén azonban egy amerikai írónő, nevezetesen Marilyn Loden használta először annak kifejezésére, hogy a nők számára vannak elérhetetlen pozíciók, rangok akkor is, ha jobb eredményeket mutatnak fel és jobb képességekkel rendelkeznek, mint a férfiak. Egy láthatatlan határvonal nem engedi a nőket, hogy kitúrják a férfiakat a magas beosztású, jól fizető pozíciókból.

Kitalációnak is vélhetnénk mindezt, de az európai és hazai adatok arról tanúskodnak, hogy valóban a férfiak uralkodnak a magas beosztásokban.

Az 1980-as évek óta használt kifejezés óta azt is gondolhatnánk, hogy mindez már a múlté, hiszen a nők legalább annyian dolgoznak, mint a férfiak. Köztük is vannak magas beosztású vezetők is. Azaz minden a legnagyobb rendben és kiegyenlítettségben. De nem.

Hiába a tudás, a ranglétrán való lépdelés, van, hogy a csúcs elérését láthatatlan akadályok nehezíti vagy semmisítik meg. Mindez különösen olyan hölgyek esetében mutatkozik meg, akik már vezetői pozícióban vannak. Ez az a bizonyos üvegplafon, amely érezhetően ott van, de nem látható, nem kimondott. Sok esetben ezt nehéz vagy egyenesen lehetetlen áttörni a nőknek.

Miért alakulhat ki az üvegplafon-jelenség?

  • Sztereotípiák és előítéletek: A várandósság ideje alatt sokan tudni szeretnék a fejlődő magzat nemét. Mások a születés utáni pillanatban lepődnek, meg fiú vagy lány született, majd a nemhez illő névvel fiúsítják, lányosítják. Ennek megfelelően öltöztetik, szépítik a szobájukat, a nemnek megfelelő játékokat vásárolnak. Sőt, már a gyermekvállalás előtt fantáziálhatunk arról, hogy milyen lenne az életünk egy kisfiú gyermekkel vagy egy kislánnyal. Vagyis a nemi szocializációt már akkor elkezdhetjük, amikor még nincs is gyermekünk, születésük után mindez csak fokozódik és felnőttként is ezek fényében vagy korlátjai között élünk. A társadalomban tehát még mindig számos sztereotípia és előítélet él a nők és a férfiak szerepével kapcsolatban. Ez pedig befolyásolhatja a vezetői pozícióban való előbbre jutást.
  • Szervezeti struktúra: Egyes szervezetekben a hagyományosan férfiak által irányított cégekben nehezebb a nőknek közéjük befurakodni. Az informális hálózatokban való részvétel, a mentorálás és a támogatás is eltérő lehet a férfiak és nők között.
  • Munka és családi élet egyensúlya: Mind a nők, mind a férfiak több szerepet vállalnak nap, mint nap, de általában a nők a családok motorjai. A családi kötelezettségek és a munka közötti egyensúly fenntartása ezért hatalmas kihívást jelenthet. Ez befolyásolhatja az elköteleződést és a karrier előrehaladását.

Az elérhetetlen elleni küzdelem

Ha az üvegplafont nemcsak elérni, de azt áttörni is szeretnénk, akkor változtatni szükséges. Hogy min?

  • Esélyegyenlőségre törekvés: Szükség van arra, hogy a szervezetek, vezetők és döntéshozók komolyan vegyék az esélyegyenlőséget, és elkötelezzék magukat az üvegplafon lebontása mellett.
  • Befogadás: Keressünk olyan szervezeteket, amelyek támogatják az egyenlő esélyeket, nagyobb eséllyel menetelhetnek a nők is a legmagasabb szintig karrierjükben.
  • Támogatás: A mentorálás és támogatás segíthet a nőknek, hogy tudásuk, szorgalmuk figyelembevételében a lehető legmagasabb pozíciót is elérhessék.

Szerző: Rónai Márta
Fotó: Envato

H I R D E T É S