blank

40 év alatt mindenki – 70 felett már csak a magyarok egyharmada internetezik

blank
blank

H I R D E T É S

A magyar háztartások csaknem háromnegyedében használnak vezetékes internetet, viszont másfél millió ember sehogy sem internetezik. A fő okok: az életkor és a vagyoni helyzet.

Reprezentatív kutatást végzett a Nemzeti  Média- és Hírközlési Hatóság tavaly ősszel a 14 évesnél idősebb lakosság körében az internet használatáről – eszerint a háztartások 71 százalékában van vezetékes internet, amellyel adatkorlát nélkül, asztali számítógéppel, laptoppal vagy táblagéppel,  egyetlen előfizetéssel egyszerre több ember internetezni. További 2 százalékban van helyette nagyképernyős, nem mobiltelefonos mobilinternet – ez azt jelenti, hogy 1,1 millió háztartásban csak mobiltelefonon vagy sehogy sem tudnak internetezni.

Ahol a családban a legmagasabb iskolai végzettség az általános iskola nyolc osztálya, ott csak a háztartások negyedében van nagyképernyős internet, míg ahol legalább egy diplomás családtag is él, már kilenctized az internetesek aránya. Akik pedig a vagyoni helyzetük alapján a társadalom alsó harmadához tartoznak, közülük csak tízből hárman tudnak otthon számítógépen internetezni, míg a felső harmadba tartozók közül lényegében mindenki.

A jelenségben a legnagyobb szerepe az életkornak és a vagyoni helyzetnek van. Negyven éves kor alatt már lényegében mindenki internetezik, a 70 éven felülieknek viszont csak a 30 százaléka. Ha az anyagi helyzet és az életkor együttes hatását nézzük, akkor az látható, hogy a fiatalok esetében eltűnik a jövedelmi helyzet hatása: ők lényegében bármilyen élethelyzetben vannak, de mindenképpen interneteznek valahol, a középkorúaknál viszont már élesen megjelenik a jövedelem hatása.

Az idős korosztálynál már más a helyzet. A felmérés szerint nekik  még mindig nem tudták kellően érthetővé és vonzóvá tenni az internetet – akik úgy válaszoltak, hogy nincs szükségük, illetve nem értenek a világhálóhoz, több mint 80 százalékban 70 év felettiek voltak.  

A megkérdezettek 29 százaléka úgy véli, nem tudnák folyamatosan fizetni az internetszámlát, illetve megfelelő eszközt sem tudnak venni hozzá. Ők rendszerint a legszegényebb, legalacsonyabb jövedelmű családok tagjai voltak.

#internet #jovedelem #felmeres

H I R D E T É S