blank

A cégek egyötöde kényszerült leépítésre idén

blank
blank

H I R D E T É S

Elsősorban a szolgáltató szektort viselte meg a járványhelyzet, eddig a cégek 19 százaléka kényszerült elbocsátásra – számol be a CIB Bank friss kutatásáról a hrportal.hu.

A felmérés a koronavírus hatásait vizsgálja a hazai vállalatok körében. Az adatok azt mutatják, a járvány miatti elbocsátások mértéke egyelőre felülmúlja az új munkaerő felvételének mértékét, ugyanakkor a cégek háromnegyedében tavasz óta nem változott a munkavállalói létszám.

Az elbocsátásra kényszerülő cégek (19%) a munkavállalóik (átlagosan) közel negyedétől váltak meg. A szolgáltató szektorban a munkavállalók közel felét érintette negatívan a járványhelyzet.

A home office aránya megduplázódott a járvány alatt. Tavasszala cégek több mint fele tette lehetővé a távmunkát, annak ellenére, hogy a vezetők fele gondolja úgy, hogy otthon ugyanolyan hatékonyan lehet dolgozni, mint a munkahelyen.

A cégvezetők többsége arra számít, hogy jövő őszre véget ér a válság, és elindulhat a „felpattanás”. Azt is gondolják a kutatás szerint, hogy emelkedni fognak a beszerzési és az értékesítési árak, ezzel párhuzamosan pedig a munkabérek is.  A cégvezetők kétharmada úgy gondolja, a munkavállalók bérének részleges átvállalása lenne számukra hatékony segítség.

Forrás: hrportal.hu

#jarvany #munkaeropiac #elbocsatas #cegvezetok #munkahely #ber

H I R D E T É S