blank

A Covid miatt online érkezik a segítség a pályaválasztáshoz

blank
blank

H I R D E T É S

Soha nem volt ennyi egyéni pályaválasztási tanácsadásra igény, mint most, a Covid idején – mondják a szakemberek. Éppen ezért, a járvány miatt beszűkült fizikai mozgástér helyett virtuálisan segíti a fiatalok pályaválasztását, orientációját a Pécs-Baranya Kereskedelmi és Iparkamara. Van is miben segíteni, hisz rengeteg változás lépett életbe mind a képzőket, mind a szakmákat illetően.  A pályaorientáció „mostoha” helyzetbe került, égetően nagy szükség van a tisztázásokra.

Az október és a november a két legerősebb hónap a pályaválasztási rendezvények, a szülői értekezletek, az önismereti tréningek, az egyéni tanácsadások tekintetében. Ilyenkor számos üzemlátogatáson, az érdeklődést, az egyéni készségeket, képességeket visszatükröző programon, pályaválasztási kiállításokon, bemutatókon, konzultációkon vehetnek részt az életpályát, a közép- és felsőfokú iskolát választó gyerekek és szüleik. Elindulnak a szakmaismereti versenyek, amelyek játékos módon hozzák közelebb egy-egy szakmacsoport tudásanyagát, mutatják meg a bizonytalanoknak, hogy ők is lehetnek ügyesek valamiben.

Az idei koronavírus-járvány – mint az élet szinte minden területét – a pályaválasztásra való felkészülést is átalakította, és ugyan a fizikai térben összeszűkültek a lehetőségek, attól még a döntéshez ugyanúgy szakmai segítségre szorulnak a diákok és ugyanúgy be kell adniuk a jelentkezési lapjukat, ha jövőre már az új iskolában szeretnék megkezdeni a tanévet. Hogy ne maradjanak támogatás nélkül, a korábbi években is aktív pályaválasztási munkát végző Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) tanácsadói átvitték az online térbe az eddig személyesen megtartott tájékoztatóikat, emellett létrehoztak egy játékos platformot, amellyel már nem csak a megyében tanuló gyerekeket érhetik el. 

– Szeptember-októberben még részt tudtunk venni személyesen az iskolai rendezvényeken, nyílt napokon, azután már korlátozott volt a bejutási lehetőség az iskolákba. A pályaorientáció, mondhatni, „mostoha” helyzetbe került, és ez azért is jelent gondot, mert ettől a tanévtől rengeteg változás történt a szakmát adó iskolákban. Több intézmény neve megváltozott, új iskolatípusok jelentek meg, úgy, hogy még a régi szakképzési rendszer is érvényben van. Mivel a régit és az újat is lehet látni az interneten, ez megzavarja az érintett szülőket és fiatalokat, ezért most égetően nagy szükség van a tisztázásokra.

Mivel a tavalyihoz képest sokkal kevesebb szülői értekezletre tudtunk eljutni, így az online térbe tereltük a pályaválasztási szolgáltatásainkat – mondja Purger Valéria, a kamara pályaválasztási tanácsadója. Tartottak már úgy online pályaválasztási osztályfőnöki órát, hogy az előadó a kamarában volt, a gyerekek pedig az iskola informatikatermében hallgatták élő közvetítéssel az előadást. A tavaszi karantén idején ugyanígy létrejött a kapcsolat, de akkor mindenki az otthonában ült a képernyő előtt. Előfordult, hogy online foglalkozást és internetes szülői értekezletet is tartottak a szakemberek, ez utóbbit a közeljövőben is tervezik.

Sok múlik az iskola felszereltségén is, hogy létre tudják-e hozni az online órákat, ahol viszont ez nem lehetséges, ott megnézhetik az interneten a PBKIK által indított KamaraAkadémia Light platformon elérhető online osztályfőnöki órát. Az előadáshoz kapcsolódóan a szakemberek kidolgoztak egy szabadulószobás játékot, amit egy honlapon játszhatnak végig a gyerekek. Különféle kérdésekre kell válaszolniuk az elhangzottakkal kapcsolatban, és csak a helyes válasz megadása után tudnak továbblépni a következő szintre, tehát addig nem szabadulnak ki, amíg nem oldják meg a feladványt. Eddig több mint 600-an játszották le országszerte ezt a játékot, amely által a gyerekek megismerhetik a pályaválasztást meghatározó tényezőket és az (új) iskolatípusokat. Mint Purger Valéria mondja, soha nem volt ennyi egyéni tanácsadásra igény, mint most, ez annak is betudható, hogy nincs lehetőség a személyes találkozásokon a kérdések feltevésére. Az online tér a személyre szabott segítség nyújtására is alkalmas, így ilyen módon is várják a megkereséseket a pályaválasztási szakemberek.

További információk: www.palyavalasztasbaranya.hu

Szerző: K.T.

#palyavalasztas #kamara #kepzesek #palyaorientacio #tanacsadas #Covid

H I R D E T É S