blank

A fertőzöttek 5 százaléka az egészségügyben dolgozik

blank
blank

H I R D E T É S

Már legalább 2600 orvosnál, illetve egészségügyi szakdolgozónál mutatták ki a koronavírust, és voltak halálesetek is. – mondta Szlávik János. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a korlátozások mértékében. Ugyanakkor a szociális távolságtartás és a maszk együttesen szinte nullára csökkenti a fertőzés kockázatát – tette hozzá az infektológus főorvos az IME egészségügyi szakkonferencián.

A növekedés.hu kérdésére Szlávik János elmondta: ismeretei szerint a Covid-19-fertőzöttek 4,6 százaléka egészségügyi dolgozó. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon meghaladta az 52 ezret a beazonosított fertőzöttek száma, ez pedig azt jelenti, hogy legalább 2600 orvosnál, illetve egészségügyi szakdolgozónál mutatták ki a koronavírust.

A szakember úgy becsülte, a jövő év elejére-közepére lesz elérhető hatékony és biztonságos, itthon is elérhető védőoltás. Hozzátette, a lakosság 50-60 százalékát be kell majd oltani ahhoz, hogy legyőzhessük a járványt. Egyelőre azonban azt sem tudjuk, hogy a leendő koronavírus-védőoltásból hány dózis kell majd, és az mennyi időre biztosít védettséget.

Az országos tisztifőorvos leszögezte: ha valaki 3 napig láztalan, és eltelt 10 nap a fertőzés kimutatásától, illetve a megbetegedés kezdetétől, ő akkor is gyógyultnak számít, ha a tesztek mást mutatnak. Más a helyzet természetesen az egészségügyi és szociális dolgozók esetében, de mivel a PCR-tesztek rendkívül érzékenyek, nem szabad csak azért hosszú időre munkaképtelennek nyilvánítani valakit, mert akár még hetekig pozitív eredményt produkál.

Forrás: novekedes.hu

#jarvany #fertozottseg #egeszsegugyi dolgozok #vedooltas

H I R D E T É S