blank

A fiatalokat nem érintette a tömeges elbocsátás

blank
blank

H I R D E T É S

A 25 év alattiak a legsérülékenyebb munkavállalói csoport

Magyarország elkerülte a fiatal, 25 év alatti munkavállalók és a pályakezdők tömeges elbocsátását – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország mellett egyedül Ausztriában csökkent a fiatalok munkanélkülisége. A 27 tagállamban az átlagos 15,3 százalékos ifjúsági munkanélküliség egy év alatt 18 százalékra nőtt, több mint négyszázezer fővel – tette hozzá.

A júniusi foglalkoztatási mélypont óta mintegy húszezerrel dolgoznak többen a 25 év alattiak közül – ismertette az államtitkár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatait.

Az államtitkár szólt arról, hogy külön segítség a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetű csoportnak az október közepén indult Vállalkozások munkaerő-támogatása elnevezésű program, amelyben a részt vevő munkáltatóknak öt hónapon keresztül havi százezer forintos támogatást nyújt az állam, ha fiatalokat alkalmaznak.

Bodó Sándor elmondta, a gazdasági visszaesés időszakában a fiatalok jelentik az egyik legsérülékenyebb munkavállalói csoportot. A munkahelyük megőrzésének eredményeit jól jelzi, hogy az NFSZ adatai sem a 25 év alattiaknál, sem a pályakezdőknél nem jeleztek megnövekedett, a járványhelyzettel összefüggő, nagyszámú regisztrálót.

A fiatalok munkája iránt egyre nagyobb a kereslet az IT-szektorban, a tudományos és műszaki tevékenységekben, az építőiparban, a kereskedelemben és a pénzügyi szolgáltatásokban. Továbbra is igaz, hogy minél magasabb valakinek a végzettsége, annál könnyebben tud elhelyezkedni. – tette hozzá.

Forrás: MTI

#munkanelkuliseg #jarvany #elbocsatas #fiatalmunkavallalok

H I R D E T É S