blank

A gazdaság normalizálódása a gyógyszeripari kutatóktól függ – a tervezetthez képest 9-szeres a költségvetési hiány

blank
blank

H I R D E T É S

A szaktárca hároméves tervet dolgozott ki az átmenetileg az év végére 8-9 százalékos szintre jutó költségvetési hiány és a 78-80 százalék közelébe ugró államadósság csökkentésére. Ehhez az kell, hogy a jövő nyárra mindenképp elkezdődhessen a koronavírus elleni vakcina tömeges alkalmazása. – mondta Varga Mihály a Világgazdaságnak.

Az idei évben a gazdaságban durván 1700 milliárd forintnyi bevételkieséssel kalkulál a Pénzügyminisztérium. A kiadások ellenben növekednek, hiszen a járvány és a gazdaságvédelem azonnali intézkedéseket követelt, a hozzá tartozó pénzügyi kifizetésekkel együtt. „Hasonlóan más gazdaságokhoz, Magyarország is felfüggesztette a fiskális szigort, finanszírozunk és likviditást teremtünk, munkahelyeket védünk, tartjuk az állami beruházások ütemét. Ez azzal jár, hogy az eredetileg tervezett 1 százalékos hiány helyett a költségvetési deficit 9 százalék körül lehet majd az év végére, azaz a Covid-járvány 8 százalékponttal fogja megnövelni a hiányunkat.” – mondta a pénzügyminiszter.

Az államadósság a mostani becslések szerint a bruttó hazai termék 78-80 százalékára fog emelkedni. Az idei és jövő évi Gazdaságvédelmi Alap ezért lett felülről nyitott, vagyis ami pénzügyi forrás szükséges, annak rendelkezésre kell állnia. – tette hozzá.

Az inflációról azt mondta, várhatóan azon a toleranciasávon belül marad, amit a jegybank célként meghatározott. Azzal számolnak, hogy 3 százalék körüli infláció lesz idén is és jövőre is, egy-egy időszakban ugyanakkor lehet rövid kilengés a folyamatokban.

A védőoltástól függ nagyon sok minden, így a gazdaság következő éves teljesítménye is. – emelte ki Varga Mihály. Hároméves pénzügyi programot készítettek el, amelyben próbálják vázolni, milyen ütemben térünk vissza a normális, fegyelmezett fiskális politikához. Szerinte a járványnak lehet akár harmadik hulláma is. Sok tekintetben a védőoltástól függ, hogy milyen gyorsan épül vissza a gazdaság. A fordulópont a jövő év május–júniusi időszak lehet. A korlátozásokat a tömeges védőoltások beadásától lehet majd gyorsabban feloldani. – mondta a miniszter.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: Világgazdaság

#gazdasagvedelem #vakcina #inflacio #koltsegvetes #jarvany

H I R D E T É S