blank

A háziorvosok bére attól függ, belépnek-e a praxisközösségbe

blank
blank

H I R D E T É S

Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében nem kötelező belépni ezekbe a praxisközösségekbe, de sokkal kevesebb pénzhez jut, aki megőrzi az önállóságát. – számol be a Hvg.hu.

A területi kollegiális szakmai vezető háziorvosok illetékességi területén egy-egy – a terület háziorvosi, illetve fogorvosi praxisaiból álló – kollegiális praxisközösség jön létre. Ezen belül „a magasabb szintű egészségügyi szolgáltatás nyújtása érdekében” háromfajta lehet:

  • egyesült praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, valamennyi háziorvosi szolgálatot ugyanaz az egészségügyi szolgáltató működteti;
  • integrált praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az érintett háziorvosi szolgálatban praxisjoggal rendelkező háziorvosok vagy a háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – önállóságukat megtartva – egy közösen alapított egészségügyi szolgáltatót hoztak létre;
  • praxisközösségi konzorcium, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, amelyben az érintett háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – megőrizve önállóságukat – egymással konzorciumi együttműködési megállapodást kötnek.

Kötelező legalább öt háziorvosi szolgálat részvétele, a legalább heti 20 órás rendelés, a közös ügyeleti és helyettesítési rend. – írja a portál.

A háziorvosi, fogorvosi szolgálatok és szakellátó fogászatok orvosi bértámogatásának összegét a rendelet ez évre (január 1-től érvényesen), valamint 2022-re és 2023-ra előre is meghatározza. Idén egy kezdő orvos havi bértámogatása 18 300, 48 900 vagy 61 100 forint attól függően, hogy a praxisközösségen kívül maradt, „sima” kollegiális praxisközösségben vagy az egyesült, integrált, konzorcium praxisközösségek valamelyikében vesz részt. Az összeg a szociális hozzájárulási adót is tartalmazza. Ugyanezek a tételek egy 40 évnél nagyobb gyakorlatú orvosnál: 428 800, 1 143 400 vagy 1 429 300 forint. Mindez az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatálya alá nem tartozó, tehát a vállalkozó háziorvosokra vonatkozik, akik a praxisok többségét működtetik.

Meghatározták a háziorvosi, fogorvosi szolgálatok és szakellátó fogászatok szakdolgozói bértámogatását is, ezt csak két évre, vagyis idén január 1-től és jövőre, szintén a szociális hozzájárulási adóval együtt. Idén gyakorlati időtől függően, heti 40 órás foglalkoztatás esetén havi 71 800 és 224 600 forint közti összeg jár, rendelőnként 1-3 főnek attól függően, hogy hány bejelentkezett betegük van.

Forrás: hvg.hu

#ber #egeszsegugy #haziorvos #praxiskozosseg #bertamogatas

H I R D E T É S