blank
Fotó: MTI, Sóki Tamás

A helyi foglalkoztatást is érintheti a Pécsi Dohánygyár átalakítása

blank
blank

H I R D E T É S

Átalakítja pécsi gyárát a BAT, nem készült több hagyományos cigaretta a Pécsi Dohánygyárban. Bevezetnék a sodródohányt és bővítenék a nikotinpárna gyártását – közölte a baranyai megyeszékhelyen működő társaság.

A nikotinpárna termékkategória gyártási kapacitásának jelentős bővítése és a pécsi üzemben eddig nem gyártott sodródohány gyártásának elindítása mellett a hagyományos cigaretta gyártását a BAT más gyáraiba helyeznék át. A javasolt átalakítással a pécsi válna a legnagyobb nikotinpárnát gyártó gyárrá a BAT vállalatcsoporton belül.

Közölték azt is, hogy a folyamat várhatóan hatással lesz a helyi foglalkoztatásra, ugyanakkor ennek részleteit még egyeztetik az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel.

Az átalakítás a BAT termékeinek hazai forgalmazását, valamint a nagy- és kiskereskedelmi partnerekkel való együttműködést nem érinti – szögezték le a kommünikében.

A brit multinacionális dohányipari vállalat tavaly szeptemberben jelentette be, hogy “tevékenységének áramvonalasítása keretében” 2300 munkavállalóját építi le szerte a világban.

A BAT PD Kft. a bejelentés másnapján azt közölte az MTI-vel, hogy a leépítéssel kapcsolatos átalakítás nem érinti a pécsi gyárat, ugyanakkor közölték azt is, hogy a pécsi üzemekben a tavaly szeptemberben átadott nikotinpárnagyár bővítése folytatódni fog.

A BAT megszünteti a gyártást a hollandiai Groningenben, ahol jelenleg 185 ember dolgozik. Azt írták, hogy a termelést 2022 végén Magyarországra helyezi át a vállalatcsoport. Az MTI értesülései szerint a hollandiai dohánygyár teljes sodródohány termelése Magyarországra kerül a későbbiekben.

A BAT PD tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 7,5 milliárd forintos fejlesztésével létrehozta harmadik pécsi üzemét, amelyben a korábbiakhoz képest 100 új munkahely jön létre. Akkor közölték azt is, hogy az üzemben 2020 végéig a meglévő egy mellett további öt gyártósor telepítését tervezik. A sajtót már akkor úgy tájékoztatták, a BAT célja, hogy a fejlesztés végére a pécsi gyár lehessen a BAT egyik legnagyobb nikotinpárnagyára a világon.

A termékek exportra készülnek, megcélozva az észak-európai, valamint a német, az osztrák, a cseh, illetve a svájci piacokat.

A BAT PD Kft. tavalyi nettó árbevétele 151,2 milliárd forint volt a tavalyelőtti 138,6 milliárd után, adózás előtti nyeresége 7,6 milliárd forintot tett ki a tavalyelőtti 5,2 milliárd után. A társaság 929 embernek ad munkát, a pécsi üzemekben 850 ember dolgozik – közölte a cég.

A BAT a világ egyik vezető dohányipari vállalatcsoportja, amely több mint 50 ezer embernek ad munkát és több mint 200 országban van jelen termékeivel.

Fotó: MTI, Sóki Tamás

Forrás: MTI

#dohanyipar #foglalkoztatas #Pecs

H I R D E T É S