blank

A hétvégén is folytatódik a nagyobb idősotthonok bentlakóinak és dolgozóinak oltása

blank
blank

H I R D E T É S

A hétvégén is folytatódik a koronavírus elleni védőoltások beadása a 150-nél nagyobb létszámmal működő idősotthonokban – közölte a Koronavírus Sajtóközpont szombaton az MTI-vel.

Ez országszerte 61 intézményt érint, amelyekben 7089 ember – 5215 bentlakó és 1874 dolgozó – jelentkezett oltásra. A vakcinák beadását orvosi vizsgálat előzi meg, amely megállapítja, hogy az érintett megkaphatja-e az oltást. A mobil oltócsapatok az intézményen belül végzik el a védőoltást a már bevezetett protokoll szerint – ismertették.

Emlékeztettek, hogy az egészségügyi dolgozók oltása mellett fokozatosan dolgoznak a szociális intézményekben is. Az intézményekben gondozott idősek és a dolgozók is megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

Az ország négy legnagyobb, 400 fölötti létszámú intézményében csütörtökön több mint 1200 jelentkező – 762 gondozott és 440 intézményi dolgozó – kapta meg az oltást.

Az operatív törzs azért döntött az idősotthonok oltásának megkezdéséről, mert a járvány tavaszi hulláma során nyilvánvalóvá vált, hogy a nagylétszámú idősotthonokban különösen nagy a kockázata a gócpontok kialakulásának, hiszen a zárt közösségben élő gondozottak életkoruknál és egészségi állapotuknál fogva egyaránt a veszélyeztetett csoporthoz tartoznak – olvasható a közleményben.

A G7 arról ír, hogy Magyarország eddig kevesebb mint két hét alatt durván 150 ezer vakcinához jutott hozzá, és mivel a népességarányos elosztási elv megmarad, a gyártókapacitás pedig várhatóan nő, miközben megkezdődhet a Moderna vakcinák, majd hamarosan az AstraZeneca oltások forgalmazása is, egyelőre nem látszik komoly akadálya annak, hogy a tempó megmaradjon.

A portál számításai szerint amennyiben az oltási tempó marad,  január végén akár a 60 évnél idősebbek oltása is megkezdődhet. A legutóbbi statisztikák szerint a magyar lakosság nagyjából negyede 60 éven felüli.

Forrás: MTI, G7

#oltas #koronavirus #idosotthonok #oltopont

H I R D E T É S