blank

A járvány ellenére gyarapodtak a magyar háztartások

blank
blank

H I R D E T É S

Hiába volt koronavírus, a háztartások nettó pénzügyi vagyona 2020 harmadik negyedévére például 52600 milliárd forint felé emelkedett a KSH adatai alapján. 2019 végén, azaz a koronavírus előtt ez az összeg 50200 milliárd forintot tett ki. A nettó pénzügyi vagyon tehát közel 5 százalékkal nőtt 9 hónap alatt – írja a novekedes.hu

A lakosság legfontosabb vagyoneleme, reáleszköze továbbra is az ingatlan. A magyar lakosság nagyságrendileg 85 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, így az ingatlanárak növekedése a háztartások reálvagyonának további növekedését eredményezte.

Az egy háztartásra eső nettó vagyon átlagos és a medián értéke Közép- Magyarországon volt a legmagasabb 2017 végén az MNB felmérése szerint. Nyugat-Dunántúlon haladja még meg az átlag és a medián az országos értéket, a többi régióban ezek elmaradnak az országos szinttől.

Ami a vagyoni eloszlásokat illeti, a háztartások vagyonának csupán 8,9 százalékát képviselte az alsó 50 százalék. A legvagyonosabb egy százalék részesedése a teljes vagyonból ezzel szemben 25,2 százalék volt 2017 végén.

A felső 50 százalékba tartozó háztartások nettó vagyona meghaladta a 98 ezermilliárd forintot. Kedvezőtlen munkaerőpiaci lehetőségeik miatt a szakképzettség nélküli, csupán alapfokú végzettségűek háztartásában az egy főre jutó bruttó jövedelme mindössze 1 millió 165 ezer forintot tett ki.

A felsőfokú végzettségű háztartások esetében viszont 45 százalékkal haladta meg az átlagot a fejenkénti bruttó jövedelem, ami 2 millió 912 ezer forintot jelentett.

#jarvany #megtakaritas #jovedelem #statisztika

H I R D E T É S