blank

A járvány második hulláma jelent meg az októberi munkaerőpiaci adatokban

blank
blank

H I R D E T É S

A járvány második hullámát tükrözik az októberi munkaerőpiaci adatok – állapították meg az MTI-nek nyilatkozó elemzők, hozzátéve, hogy a foglalkoztatottak számának csökkenése nem a munkanélküliségben jelent meg, hanem az inaktív népesség növekedésében, mert a korlátozások miatt az elbocsátottak nem tudtak aktívan munkát keresni, ami pedig a statisztikai kritériumok szerint döntő feltétel.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában azt emelte ki, hogy októberben az aktív népesség száma nagyobb mértékben zsugorodott, mint amennyivel a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest csökkent, vagyis az állásukat elvesztők jelentős része nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak számát gyarapította. Ennek köszönhető, hogy a havi munkanélküliségi adat javuló képet mutat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a járvány miatt az októberi adatokhoz képest a novemberiek rosszabbak lehetnek, de az idén nem várható 5 százalékosnál magasabb munkanélküliségi ráta. Hosszabb távon pedig akár munkaerőhiány is kialakulhat a magyar gazdaságban.

Regős Gábor a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában rámutatott, hogy a munkaerőpiaci adatok a járvány második hullámának megjelenését mutatják. Kiemelte: a foglalkoztatás a közfoglalkoztatottak és a külföldre ingázók alacsonyabb foglalkoztatása miatt csökkent. Ebből az is látszik, hogy gazdasági visszaesés idején először a más országokból származó, máshonnan ingázó munkaerőt építik le a vállalatok.

Forrás: MTI

#munkaeropiac #allas #munkanelkuli #munkaerohiany #jarvany

H I R D E T É S