blank

A jövő munkavállalói – legfontosabb készségek a nyelvtudás, az informatika, a csapatjáték

blank
blank

H I R D E T É S

Néhány évvel ezelőtt futurisztikus elgondolás volt, hogy 3D-nyomtatóval állítsanak elő csont- és porcpótlásokat vagy okospólókkal mérjék az emberek vitális paramétereit, esetleg drónokkal kutassák a több évszázada magukra hagyott történelmi helyszíneket, netán mesterséges intelligenciát vonjanak be az építészeti, belsőépítészeti tervezésbe, pedig ezek a folyamatok már ma is zajlanak a hazai egyetemeken. Holnap már a mindennapi életünk szerves részei lesznek, és a technikai fejlődésnek, az emberi tudás felhalmozódásának köszönhetően újabbnál újabb elgondolások kelhetnek életre. Ehhez azonban a jelenleg iskolapadban ülő gyerekek, fiatalok tudására, új szemléletére és hozzáállására is szükség van, hiszen a holnap kérdéseire már ma el kell kezdeni keresni a válaszokat.  

A jövőben egyre közelebb kerülnek egymáshoz a tudományterületek, a műszaki és informatikai megoldások orvostudományi alkalmazásával már ma is olyan eszközöket képesek megalkotni a szakemberek, amelyek jelentősen javítják az emberek életminőségét. Az építőmérnökök geofizikai módszerekkel, például műholdradarral vizsgálják az épületszerkezeteket, így képesek lesznek előrejelezni az esetleges katasztrófákat. Ez csak két példa arra, hogy miként változik a tudomány, és ez milyen kihívások elé állítja a jövő munkavállalóit. A gyerekekből ma már szinte bármi lehet, ez elsősorban a kitartáson, a szorgalmon és a tehetségen, a lehetőségek felfedezésén múlik.

A két legfontosabb készség a stabil nyelvtudás és az informatikai ismeretek, ezek nélkül a jövőben kevésbé lesznek képesek boldogulni a fiatalok a munka világában. Emellett a jövő munkavállalóinak mindenképpen szükségük lesz a csapatban való dolgozás, az együttműködés képességére, gondoljunk csak arra, hogy már ma is nemzetközi teamekben működnek együtt a vállalatok, a tudományos szakemberek, országokon, földrészeken átívelő projektekben dolgoznak a kutatásokban, a fejlesztésekben. Ugyanígy átszövi majd a mindennapokat az innovációs szemlélet, a világ jelenlegi kihívásai (mint pl. a klímavédelem, az egészséges táplálék megtermelése vagy a Föld túlnépesedése) már ma erre sarkallják a fiatalokat.

A technológia jelenlegi fejlődési ritmusa olyan új foglalkozások megjelenését hozza, amelyeknek ma még nevük sincs. Már néhány éve is azt hangoztatták a szakemberek, hogy a mai gyerekeknek nem szakmákra kell készülniük, hanem a képességeiket kell fejleszteniük ahhoz, hogy bizonyos feladatköröket el tudjanak látni. Szükség lesz megőrizniük a szárnyaló fantáziájukat és az alkotás örömét, hiszen ezek a kreatív munka alapját jelentik. A mai tizenévesek részéről két fontos elvárás fogalmazódik meg a jövőbeni munkájukkal kapcsolatban: „érdekes legyen, és szeressem csinálni”.  

blank

Már a most munkaerőpiacra lépő Z generáció számára is érték egy munkával kapcsolatban a szabadság megélése, ami a mai értelemben vett kötött munkaidő átalakítását, a tér és idő kitágítását, a rugalmas munkaidőt jelenti. Ezért az is járható út számukra, hogy önálló munkahelyet teremtenek a maguk számára.

Egy néhány éve több mint kilencezer fiatal megkérdezésével hazánkban végzett átfogó felmérésből (amit a British Telecom végzett a Medián segítségével) az derült ki, hogy a Z generáció (az 1996 és 2007 között születettek) 40%-a vállalkozóként képzeli el a jövőjét. Az alkalmazottak számára pedig fontos lesz, hogy legyen lehetőség rugalmas- vagy részmunkaidőre, illetve home office-ra. Szeretnének korrekt fizetést kapni a munkájáért, emellett számít nekik munkahely hangulata, és az is, hogy biztosnak tudják a munkahelyüket. A felmérés arra is rávilágított, hogy a 20–25 évesek közül sokan külföldi munkavállalást terveznek, mivel a többség szerint a következő évtizedben nőni fog a nagy nemzetközi vállalatok súlya a magyar gazdaságban. A felmérésből is látható, hogy a jövő munkavállalói nem riadnak vissza attól, hogy önállóan, akár projektalapon vállaljanak munkát. Már ma is terjedőben van (és erre a koronavírus-világjárvány csak ráerősített) a freelancer-ség, azaz a szabadúszó munkavállalói lét, amikor akár több munkahelyre bedolgozva, több projekt résztvevőjeként végez (jobbára online) munkát a szakember. Ezért a jövőben felértékelődik a speciális szaktudás, az egyes területeken való jártasság, illetve a különböző diszciplínák ötvözésének a képessége.

Szerző: K.T.

#karrier #szaktudas #kepessegek #munkaeropiac #munkahely #munkavallalo

H I R D E T É S