iskolanyitás

Méltányosan kell elbírálni a kisiskolások teljesítményét

blank
blank

H I R D E T É S

A kormány mindent megtett, hogy az iskolák alsó tagozatai biztonságosan kinyithassanak hétfőn – mondta Szentkirályi Alexandra a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányszóvivő felidézte, az elmúlt hetekben beoltották azokat az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben dolgozó pedagógusokat, akik ezt kérték, és fertőtlenítették az iskolákat, a nyitás után pedig visszatérnek a korábbi protokollok, mint a testhőmérséklet-mérés, a fertőtlenítés, a távolságtartás.

Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet arra, hogy az alsó tagozaton a fertőzés aránya fele, harmada a felső tagozatosnak, mert az alsósok csak néhány, állandó tanítóval vannak kapcsolatban, még nincs osztálybontás, “nem keverednek a gyerekek”.

A kormányszóvivő szerint biztonságban tudhatja gyermekét az, aki hétfőn elvitte az iskolába.

Szólt arról is, hogy már minden harmadik magyar legalább egy oltást kapott, közel 1,4 millióan pedig a második oltásukat is megkapták. A kormány várakozásai szerint a hét közepén az oltottak száma elérheti a 3,5 milliót, a következő napon pedig kinyithatnak a teraszok, ami nem csak szimbolikus jelentőségű, “mert visszakapunk valamit a régi életünkből”, de komoly segítség a vendéglátósoknak is.

Múlt héten Oroszi Beatrix epidemiológus, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Projektcsapatának tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg minden pedagógus meg nem kapja a második oltását, és nem telik el utána még két hét, addig a tanároknak, illetve az iskolába járó diákoknak maszkot kellene viselni, és távolságot kellene tartani.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a mostani helyzetben méltányosan kell elbírálni a kisiskolások teljesítményét.

Horváth Péter hétfőn, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arra, hogy valószínűleg nem minden szülő engedi gyermekét részt venni az alsósok újraindult jelenléti oktatásában, azt válaszolta: a szülőknek lehetőségük van erre, és úgy gondolja, ha a hiányzások száma meghaladja a 250 órát, a tantestületnek akkor is engednie kell az osztályozóvizsgát.

“Azt gondolom, hogy most mindenkinek az a feladata, hogy méltányosan bírálja el ezeket a kérelmeket, méltányosan zárja le a gyermekeket, még akkor is, ha nem feltétlenül ugyanaz a teljesítmény lesz idén, mint az előző években” – fogalmazott az elnök.

Jelezte azt is, hogy ebben a korban még nagy veszélyt jelent a lemorzsolódás, és ha a tanároknak egyszerre kell figyelniük a jelenlévő és a távoli oktatást választó diákokra, akkor az nagyon leterhelné őket.

Egyelőre nincsenek adataik, mennyien dönthettek úgy, hogy gyermekük nem kezdi meg hétfőn a jelenléti oktatást – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha egy egész iskola minden diákja otthon marad, azt válaszolta, nem tudja pontosan, ilyenkor mi lesz a “menetrend”, de rugalmas megoldásokat kell keresni, és nem “élezni” a konfliktusokat.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

#koronavirus #oktatas #iskolanyitas #vendeglatas

H I R D E T É S