blank

A külföldi turisták hiánya is megmutatkozik kiskereskedelmi forgalom csökkenésében

blank
blank

H I R D E T É S

Az előző évi magas bázisadat és a külföldi turisták hiánya mutatkozott meg elsősorban a mérsékelt visszaesést jelző augusztusi kiskereskedelmi adatokban, de a masszív bérkiáramlás és a munkaerőpiac visszarendeződése a forgalom felfutásával bíztat – kommentálták a KSH legfrissebb jelentését az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Idén a korlátozott lehetőségek miatt a belföldi turizmus nagyban élénkült, ugyanakkor ez inkább a szolgáltatószektor teljesítményét segítette, nem pedig a kiskereskedelmi értékesítést. A hiányzó külföldi turistaforgalom, amely nagyobb arányban hat a kiskereskedelemre, pont a nyári szezon csúcspontját gyengítette.

A nagyképet tekintve tehát az első felpattanást követően egyre mérsékeltebb ütemben zajlik a gazdasági kilábalás. A munkaerőpiaci támogatások kifutása ősztől csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet, tovább mérsékelve a kiskereskedelem bővülését.

Az infláció növekedése is csökkenti a háztartások vásárlóerejét, míg az otthoni munkavégzés az üzemanyagforgalmat mérsékli.

blank

Elemzők szerint a következő hónapokban tovább javulhat a kiskereskedelmi forgalom, hiszen egyre többen térnek vissza a munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba. Mintegy 170 ezer egészségügyi dolgozó kapott fél millió forint jutalmat, júliustól 10 százalékkal emelkedett a pedagógusok, 30 százalékkal a szakiskolai oktatók, novemberben 20 százalékkal az egyészségügyi szakdolgozók bére, jövő év elején pedig érdemi béremelést kapnak az orvosok.

A továbbra is dinamikus bérnövekedés mellett az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a kiskereskedelmi forgalom várható felfutásában. Ezzel szemben a magasabb munkanélküliség, bércsökkentések, részmunkaidők és fizetés nélküli szabadságok, valamint az összeomló idegenforgalom hátráltatják a kilábalást, amire a járvány második hulláma kifejezett kockázatot jelent. A járványhelyzet előtti szint elérése az idei év végén, a jövő év elején várható.

Forrás: MTI

#ber #munkanelkuliseg #jarvany #kiskereskedelmiforgalom #turizmus #munkaeropiac #ksh

H I R D E T É S