blank

A külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezményre itthoni munkavállalás esetén

blank
blank

H I R D E T É S

Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán a különböző élethelyzetekben lévő családok CSOK-kal kapcsolatos kérdéseire válaszolt.

Egy hazaköltözni szándékozó házaspár kérdezte azt, hogy jogosultak-e a babaváró támogatásra és a csokra, ha három gyermeket terveznek és a feleség 41 évesnél fiatalabb. A miniszter tájékoztatása szerint ennek feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagja itthon is helyezkedjen el; ekkor 90 nap után megkaphatják a babaváró támogatást. Ha pedig azt vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, a CSOK-kal is élhetnek. Ez tehát azt jelenti, hogy 10 plusz 10 millió forintot, sőt akár még egy hozzá kapcsolódó 15 millió forintos kamattámogatott CSOK-kölcsönt is igényelhetnek.

Egy másik házaspár arról kérdezte a minisztert, hogy ha korábban önként visszafizették a CSOK-ot, mert a vállalt gyermek nem született meg, később igényelhetik-e újra a támogatást. Novák Katalin azt mondta, ha szeretnék újra igénybe venni a CSOK-ot egy vállalt gyermekre, erre ismét lehetőségük van. Hozzátette: ennek érdekében nemrég módosították a jogszabályt.

A miniszter egy harmadik megkeresésre azt közölte: a CSOK-os kamattámogatott hitelben adóstárs lehet az a felnőtt gyermek, akit a támogatás szempontjából nem vesznek figyelembe.

Forrás: MTI

#csok #tamogatas #csaladtervezes

H I R D E T É S